duminică, 25 ianuarie 2009

Obama depunea juramantul si Stratfor anunta: «Japonia va ataca SUA din spatiu»

22-01-2009
Stiri din aceeasi Categorie Gaddafi i-a cerut lui Obama sa se impace cu Bin Laden Jaf la drumul mare: autoritatile ucrainene i-au buzunarit pe ziaristii romani Ambasadorul Aurel Preda – Tratatul cu Republica Moldova este inutil si periculos Dr. George Friedman, unul dintre fondatorii Stratfor, publica lucrarea “The Next 1000 Years”, un studiu de futurologie, care proroceste evenimente catastrofale. Statele Unite vor pierde curand cursa pentru locul intai. Cartea va face valuri mari si a fost anuntata chiar in ziua in care Barack Obama anunta ca “trebuie sa refacem America”.
«Am ales increderea in locul fricii»Discursul de inaugurare, rostit de Obama, depaseste probabil, prin patetism alocutiunile ultimilor zece presedinti. Este adevarat ca Statele Unite nu au mai traversat o etapa atat de dramatica de la F.D. Roosevelt incoace. “Un Pearl Harbor economic”, s-a spus deja, fara sa se mentioneze si cine l-a provocat. “E timpul sa ne ridicam si sa incercam sa refacem America. Lumea s-a schimbat si noi trebuie sa ne schimbam odata cu ea”, indemna noul presedinte, imediat dupa depunerea juramantului, in timp ce peste doua milioane de americani fluturau stegulete pe National Mall, in fata cladirii Congresului, locul unde altadata fusese targ pentru sclavi. Atitudinea era a unui om modest, ridicat miraculos (?) din anonimat: “Stau astazi in fata voastra umil si onorat de increderea pe care mi-ati acordat-o”. S-a detasat elegant de Bush, chiar altruist: “Ii multumesc presedintelui George W. Bush pentru serviciul adus natiunii noastre si pentru generozitatea aratata in timpul tranzitiei”. In fata unei multimi de oameni modesti, marca Harlem, populismul este necesar la inaugurare, cu frana, totusi: “America nu a prosperat datorita celor din birouri, ci gratie celor care au ramas fideli principiilor stramosilor nostri fondatori”; “parintii fondatori au trasat niste linii clare pentru a apara tara si cetatenii; “acele idealuri inca functioneaza si nu vom renunta la ele; “intrebarea pe care ne-o punem este nu daca Guvernul este mai bun sau mai rau, ci daca el ii ajuta pe oameni”; “dificultatile care ne asteapta vor fi mari si nu se vor schimba in timp scurt, dar ele vor fi indeplinite”; “am ales increderea in locul fricii”; “America este mai mare decat suma ambitiilor noastre”; “vremea cand am ezitat sa luam deciziile grele a trecut”; “succesul economiei a depins nu numai de PIB, dar si de bunastarea fiecaruia din noi”; “puterea noastra creste din interior”; “suntem modelati de fiecare cultura si de fiecare etnie”; “credinta si increderea americanilor fac ca aceasta natiune sa reziste”; “in aceasta iarna a greutatilor, sa avansam din nou prin curentii inghetati, sa facem fata curentilor care vor veni”; “cei care incurajeaza coruptia se afla de partea cealalta a istoriei”.
Se anunta «un Pearl Harbor economic»Acel “Pearl Harbor economic” se regaseste si in discursul de inaugurare: “economia noastra este slabita”; “sistemul nostru de sanatate este si el slabit”; “urmatoarea generatie trebuie sa-si reduca asteptarile”; “vom pune capat micilor rautati care au facut parte din politica noastra”; “oriunde ne-am uita, e mult de facut. Starea economiei noastre cere o actiune imediata”; “vom construi drumuri si poduri, reteaua electrica si cea digitala, care ne unesc, vom folosi energia solara”. Prin cateva linii simple, Obama schiteaza un program de guvernare ecologica a Americii, o proiectie cel putin idealista.
«Suntem gata sa conducem din nou!»“America trebuie sa-si joace rolul”, promite mesianic noul presedinte. Pe langa recesiunea economica, Bush i-a lasat mostenire doua razboaie neterminate, dar Obama promite sa depaseasca situatia: “Tara se afla in plin razboi impotriva retelelor teroriste”; “noi am invatat ca maretia nu ne este data, ci ea trebuie castigata”; “e timpul sa ne ridicam si sa incercam sa refacem America”; “aceasta criza ne-a amintit ca fara un ochi atent la toate acestea, natiunea nu poate prospera”; “respingem ca fiind falsa alegerea intre aparare si idealurile noastre”; “lumea intreaga sa stie ca America va cauta doar pacea si linistea si suntem gata sa conducem din nou”; “vom face ceea ce trebuie in Irak si in Afganistan, iar cu prietenii nostri vom face ce e bine acolo”; “pentru cei care incearca sa ne terorizeze, le spunem ca spiritul nostru nu poate fi infrânt si ca vom invinge”; America ramane acelasi mamut care, fie si atunci cand se culca, face victime colaterale: “nu ne vom cere scuze pentru modul nostru de viata”. Important este sa nu te nimeresti in calea bunastarii mamutului… Nu a omis sa se refere la confruntarile doctrinare din perioada Razboiului Rece: “Sa ne aducem aminte ca generatiile trecute au combatut comunismul si nazismul nu doar cu armele, dar si cu ideologia”. In acest moment al discursului, cenzura de la Beijing a reintrat in actiune: imaginea s-a comutat pe chipul prezentatoarei care nu pricepea nimic, iar vocea liderului american nu se mai auzea. Obama constientizeaza ca America trebuie sa-si mentina rolul de unica superputere a lumii: “Avem niste datorii pentru noi, pentru natiune si pentru lumea intreaga”. El nu a mentionat nimic aici despre cooperarea multilaterala, de care amintea in ajun cancelarul german Angela Merkel.
«Mai mult parteneri, mai putin dusmani»Scriitorul portughez Jose Saramago, laureatul Premiului Nobel pentru literatura in 1998 si militant comunist convins, dar care nu stie ce inseamna Gulagul, il elogiaza pe Obama: “De unde a iesit acest om? Nu va intreb unde s-a nascut, cine sunt parintii lui, ce studii a facut, ce proiect de viata si-a propus pentru el si familia lui. Cand intreb de unde iese Obama, imi manifest uimirea de a vedea ca acest timp in care traim, cinic, dezamagitor, sumbru, teribil in mii de aspecte, a nascut o persoana care isi inalta vocea pentru a vorbi despre valori, responsabilitate personala si colectiva, despre respectul muncii si despre amintirea celor care ne-au precedat in viata”. Cu toate acestea, planetarul Obama nu a stopat caderea burselor. Chiar daca presa mondiala vede in acest discurs un moment istoric, inceputul “erei Obama”. Visul american se reinventeaza prin Obama, crede Frank-Walter Steinmeier, seful diplomatiei germane: “Mai mult parteneri, mai putin dusmani – aceasta este viziunea pentru care doresc sa actioneze Barack Obama si Hillary Clinton”. Nelson Mandela il considera “mesager al pacii”. In schimb, presa rusa nu-l considera “un porumbel cosmopolit al pacii”. Obama va apara interesele SUA la fel de vehement. Politica lui externa ar putea fi mult mai inteligenta si mai flexibila, mai abila si mai vicleana decat politica lui Bush. Mai ales ca vrea sa le demonstreze americanilor ca nu l-au votat inutil.
Spre un nou razboi mondialS-a adeverit profetia lui Martin Luther King jr., facuta in 1964 intr-un interviu acordat BBC: America are un presedinte (aproape) negru. “O corcitura”, cum recunoaste chiar el, cu un simt al umorului foarte rar intalnit la oameni de etnie incerta. Vrea un caine, “tot o corcitura ca mine”. Iar daca profetia a fost posibila, de ce nu am evalua mai atent prognoza efecuata de dr. George Friedman de la Stratfor? Sa vedem semnele. “Vom incepe sa lasam Irakul poporului sau intr-un mod responsabil”, a promis Obama. Numarul hispanicilor din SUA a crescut simtitor in ultimii ani. Talibanii ii cer sa-si retraga militarii din Afganistan, ca sa nu aiba soarta sovieticilor. “Suntem un popor liber in aceeasi masura in care sunt si americanii. Dar ei au venit aici si vor sa ne decida viitorul. Este imposibil, afganii trebuie sa-si hotarasca singuri destinul. Nu avem nimic impotriva lui Obama. El trebuie totusi sa invete lectiile politice ale lui Bush si, inainte de el, pe ale sovieticilor”, a comentat Yousuf Ahmadi, purtatorul de cuvant al talibanilor. Sub nasul NATO. Presedintele polonez Lech Kaczynski ii cere sa puna in aplicare scutul american antiracheta. Desi presedintele rus Dmitri Medvedev l-a avertizat sa renunte si a venit cu o oferta surprinzatoare: Rusia va livra armament Afganistanului! George Friedman crede ca “strategia de dezvoltare a oricarei tari este adanc impregnata in ADN-ul ei”. SUA nu va mai fi lider mondial in acest veac. “Practic, procesul predarii pozitiilor a si inceput”. Rusia va reface URSS in timpul lui Obama si va declansa un nou razboi rece. (Noi credem ca deja ne confruntam cu acest razboi). Kremlinul va fi insa invins, iar Rusia se va destrama. Japonnia si Turcia isi vor disputa Asia, in locul SUA. Mai mult, Japonia va ataca SUA din spatiu, chiar de Ziua Recunostintei, iar pe la anul 2050 vom avea un nou razboi mondial. Va fi “Un Pearl Harbor orbital”. Ideologii Jihadului nu mai au trecere in lume. Un declin demografic puternic va marca America. Tara va fi invadata de hispanici. Imigrantii vor constitui majoritatea populatiei. Uniunea Europeana va disparea, crede seful Serviciului de analiza al Stratfor. Principiile suveranitatii impartite si al negocierii nesfarsite din UE nu vor rezista, fara o legislatie unitara, fara o armata care s-o apere. Germania va ataca Polonia si Marea Britanie. Chiar si China se va scinda din cauza revoltelor interne. “Eu nu am un glob de cristal. Eu am insa o metoda, care ar putea fi imperfecta, dar care ma ajuta sa pricep trecutul si sa anticipez viitorul. In dezordinea istoriei, eu incerc sa vad ordinea, sa prevad tendintele, tehnologiile”, explica Friedman. Viorel Patrichi

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu