joi, 5 aprilie 2012

Vedere de pe Centură. Lecţia de gramatică din groapa cu cotei

MRU a avut perfectă dreptate să accepte invitaţia vuvuzelelor sconxului Felix. Pe măsură ce trecea timpul, micul Gâdea părea că devine tot mai frustrat. Nu i-a ieşit nici atacul la nevasta lui Mihai Răzvan Ungureanu: de ce i-ar fi dat OMV Petrom 180.000 de euro unei doctoriţe specializate în anestezice? Nu cumva este o formă de cumpărare a bunăvoinţei organului? Parcă poţi să ştii? Dacă vom folosi păcura ca anestezic natural pentru orice operaţie chirurgicală? De exemplu, pentru durerea de gâlci.
Deocamdată, Petrom anesteziază buzunarele românilor şi plătim mai mult pe benzină decât Ungaria, care nu are ţiţei. Când vezi o asemenea aberaţie, nu poţi să nu-ţi aminteşti de zâmbetul lui Adrian Năstase din momentul semnării contractului de vânzare a Petromului. Procedând la dezinformarea prin omisiune, Nepotu Mătuşii Tamara a uitat să ne spună că el a înstrăinat de fapt şi subsolul României... Iar noi îl căutăm la termopane, la ouă...
Dar să revenim la lecţia de gramatică din groapa de cotei. Gâdea nu putea să intre pe terenul lui Ungureanu: buna guvernare a patriei. Şi atunci a venit MRU pe terenul lui Gâdea. Zâmbăreţul premier i-a povestit despre “marele lingvist Alexandru Graur”, care a spus că poţi să evaluezi vorbirea unui român, fie şi numai prin folosirea prepoziţiei “dintre” în locul prepoziţiei “din”. Majoritatea ziariştilor, ca să nu mai pomenim de politicieni, fac această eroare frecvent. O fătucă de la Televiziunea Varanului-cu-Platoşă citea mai anţărţ o ştire care suna aşa: “Fostul premier Călin Popescu Tăriceanu a fost accidentat la unul dintre genunchi”. Nu vreau să spun că ea era atentă la realitatea “dintre” genunchi fiindcă a citit ceea ce i-a scris un editor tembel. Boala a pătruns până la... TVR, unde poţi auzi frecvent formule de genul “unul dintre doi, unul dintre cinci, unul dintre politicieni etc.” Ziariştii stupizi devin pericol public fiindcă vorbitorul de limbă română îi aude zi de zi şi are certitudinea că asta e norma: “Am auzit la televizor!” Şi nu mai zici nimic. De aceea, ei ar trebui amendaţi pentru crime contra limbii române. Am exagerat? Sigur că da, câtă vreme noi nu rezolvăm cazuri penale flagrante.
"Acea decapitare a unor oficiali din ministerul de Interne este salutară..”, a glăsuit Gâdea.. ”Iertaţi-mă, salutar înseamnă salvator...”, l-a întrerupt MRU... "Salutar înseamnă că salutăm un gest care trebuie făcut", a explicat apoi, uşor stânjenit, realizatorul tv.
"Înţepătura" premierului nu a rămas necomentată de Mihai Gâdea care a adus drept argument o explicaţie din dexonline.ro.
"Domnule Gâdea, mă provocaţi şi intraţi într-un teritoriu în care... vă promit că, la proxima întâlnire pe care o s-o avem, vă aduc o carte a marelui academician român care a fost Alexandru Graur şi care, printre altele, enumeră o sumă de substantive, de adjective, de adverbe, de prepoziţii şi de conjuncţii care sunt fie utilizate prost, fie şi-au schimbat sensul, fie că prin uzul obişnuit au devenit cuvinte comune. Unul dintre acestea este cuvântul salutar", a replicat elegant premierul. Corect era “unul din aceste cuvinte”, iar nu “unul dintre cuvinte”, nu-i aşa, domnule MRU?!
Oricum, prestaţia lui a fost elegantă şi tristă în faţa unui interlocutor cu 80 de cuvinte, şi acelea ţipate. De exemplu, “Bă dobitocule!”, cum striga recent Gâdea în direct la adresa unei alte persoane publice. Pe de altă parte, aş prefera să-l aud pe şeful Guvernului vorbind despre economie mai mult şi mai puţin despre interjecţii.

Urmaşii brandului naţional

"Iliescu este, încă, un brand în România (...) Cine se asociază cu mine are de câştigat", zicea recent Tataie. Paranoia? Sau chiar îi are la mână pe toţi cei care au furat, doar să-i lase lui jucăria?
Unul din asociaţi era Adrian Năstase.
Citim în declaraţia de avere a Nepotului Mătuşii Tamara: el a câştigat 150.000 de euro în 2011 din vânzarea ouălor de la Cornu. Bun, să facem o socoteală simplă: a obţinut deci 6 miliarde 300 de milioane de lei vechi. Dacă a vândut prin absurd un ou cu 10.000 de lei vechi, Nepotu Mătuşii Tamara a scos 630.000.000 de ouă. Câte găini se pot creşte în tot satul Cornu? Câte ouă face o găină pe zi? 100, 1000? Un om atât de rafinat – aparent – este considerat şi astăzi de unii clămpăi drept « cel mai bun premier din istoria României ».
Alt “asociat” era Prostănacu. Acum vrea să+şi tragă “casa noastră România”. Apolitic! Cum zicea Putin mai deunăzi: “Naş Dom Rassiia”. Ce mică e lumea proştilor...
Victoraş Pontănacu nu a avut curajul să recunoască o banalitate: Marinelu i-a propus să preia conducerea Guvernului. Nu a zis nici da, nici ba. Ulterior, a negat că i s-a propus ca să nu-i sară în cap oligarhii din Partidu lu Mukles: Cum, bă, ai avut ocazia să ne aduci la guvernare şi ai refuzat? Într-o discuţie cu Analistu Neamului Diştept, Marinelu a avertizat că Pontănacu nu mai pupă aşa ocazie. Sigur că nu-l bănuim pe Marinelu de onestitate pe relaţia cu PSD, se gândea în acel moment la următoarea mutare, dar Pontănacu e mâncat din acest moment. Cât să mai stăm în opoziţie? Mai bine mergem la Dan Diaconescu, avem şanse mai mari să intrăm în Parlament... Sau cu Tribunu şi cu Războinicu Luminii, aceşti făurari ai naţionalismului de stânga-dreapta-împrejur. Fiindcă, nu trebuie să ne facem iluzii: PSD nu va câştiga alegerile. Dau mutarea în plic, dar nu vrea nimeni s-o primească...
Mai vorbim noi.


România – un Eldorado al gazelor?

Indiscutabil, România încă mai are hidrocarburi. Cât de multe? Încă nu se cunoaşte, iar cei care ştiu deja nu au interesul să ne-o spună. Şi asta pentru că ţara noastră este deja prinsă, fără voia ei, în vârtejul european al politicii gazelor. Nu există atâtea gaze în lume, câtă politică se face pentru ele.

Marea Neagră rămâne încă necunoscută

OMV Petrom şi Exxon Mobil au făcut explorări pe platoul nostru continental, care a fost deja împărţit de Călin Popescu Tăriceanu, înainte să ştim decizia Curţii de la Haga pentru procesul cu Ucraina. Prin februarie, Mariana Gheorghe, director general la OMV Petrom, spunea că România ar putea deveni independentă energetic tocmai pe seama gazelor din Marea Neagră. Traian Băsescu şi-a pus uniforma de protecţie, s-a dus în larg şi ne-a asigurat că scăpăm de Rusia. Ulterior, Mariana Gheorghe a devenit foarte reticentă : cantităţile nu ar fi atât de mari, acolo trebuie investiţii de multe miliarde şi primele bule de gaz vor ieşi oricum spre anul 2020.
România consumă 14 miliarde de metri cubi de gaz pe an şi 80% din acest necesar este asigurat de producţia internă. Ar trebui să mai extragem 3-4 miliarde de metri cubi din Marea Neagră şi am fi salvaţi.
"Jurnal de Chişinău" scrie că vom face o breşă în monopolul Gazpromului fiindcă “la orizont, se întrevede o reală răsturnare geopolitică. Avem o şansă istorică să ne rupem, în sfârşit, de Rusia, prin posibila transformare a României într-o putere energetică regională. O veste bună a venit din adâncurile Mării Negre. S-a confirmat prezenţa anunţată deja a unor enorme zăcăminte de gaze naturale în apele teritoriale ale României.
Compania Petrom OMV, în parteneriat cu bine-cunoscutul trust american Corporation ExxonMobil, a concesionat peste 170 de kilometri din ţărmul României, unde se găsesc zăcăminte de ordinul a 60-80 de miliarde de metri cubi, ceea ce, după opinia experţilor, va permite României să scape de importurile de gaze din Est.” Ruşii ne dau peste nas: ar fi vorba de aproximativ 42-48 miliarde de metri cubi, ceea ce echivalează cu necesarul României pe o perioadă de 3-6 ani. Exagerat: în realitate ar fi vorba de 10-12 ani de independenţă de Rusia dacă ar fi vorba de o rezervă de 40-50 de miliarde de metri cubi.


Gazul de şisturi – slabă speranţă

Remarcam altădată apariţia unei lozinci bizare în ianuarie prin Piaţa Universităţii: “Gazul de şist nu reduce dependenţa de Rusia!”. Toţi cereau să iasă “javra ordinară”, unii nu voiau anticipate, alţii nu doreau nici comasate, iar doi patrioţi veniseră cu “gazul de şist”. Ulterior, am văzut şi alte “înscrisuri”, la fel de binevoitoare, pe ziduri de blocuri, pe cutii poştale... “Rusia este bună”. Simplu şi direct. Bună la ce, bună pentru cine?
Tehnologia de exploatare a gazelor din şisturi bituminoase vine din Statele Unite. America a depăşit exporturile de gaze ale Rusiei. Dacă această tehnologie nu va afecta mediul, Gazprom este în pericol. Toate ţările din nordul Europei au mari cantităţi de şisturi. Rezerve uriaşe există în Polonia şi această ţară ar putea să exporte cantităţi enorme de gaze. Trustul american Chevron a început în această primăvară să exploreze un perimetru de 2500 de metri pătraţi în Dobrogea. Tehnologia de fisurare hidraulică este ca o bombă cu apă. Se injectează mari cantităţi de apă la mare adâncime. Substanţele chimice folosite pentru fixarea particulelor de gaz pot pătrunde în pânzele de apă freatică, ceea ce ar fi un dezastru.
America vrea să-şi impună tehnologia pe continentul european. Rusia se sufocă dacă nu mai poate scoate bani grei din gazele exportate.
Hillary Clinton, şefa diplomaţiei americane, a discutat cu premierul bulgar Boiko Borisov despre energetica actuală. Dependenţa majorităţii ţărilor europene de livrările de combustibil din Rusia îi irită tot mai mult pe americani. Atât de mult, încât, recent, secretarul de stat american a propus Bulgariei livrări din surse alternative de energie, numai să înceteze o dată şi pentru totdeauna dependenţa energetică de Rusia. “De fapt, ajutorul de peste Ocean va fi costisitor, iar din punct de vedere ecologic, va fi o satisfacţie destul de murdară”, crede “Nezavisimaia Gazeta”.
După terminarea convorbirilor cu premierul Boiko Borisov, cu prilejul vizitei la Sofia, din data de 5 februarie, Hillary Clinton a anunţat că America este un partener pentru Bulgaria pe drumul spre asigurarea securităţii energetice şi că o serie de firme americane sunt gata să ofere sprijin acestei ţări în domeniu. Hillary Clinton a precizat că, peste o săptămână, va veni la Sofia Richard Morningstar, trimisul special pe probleme de energetică.
Autorităţile bulgare au acţionat deja pentru a găsi surse alternative de energie, în special, gaze din şisturi bituminoase. În iunie 2011, Guvernul a acordat o licenţă companiei petroliere americane Chevron să caute gaze de şisturi bituminoase în partea de nord-est a ţării, sperând că va reduce dependenţa de gazul rusesc, dar, sub presiunea "verzilor", a cerut o fundamentare ecologică a proiectului. Pe data de 5 februarie, premierul Borisov a precizat că extracţia gazului de şist poate să înceapă numai după ce specialiştii bulgari se vor convinge că o asemenea exploatare a gazului este sigură pentru mediul înconjurător.
Între timp, gazul din şisturi bituminoase a provocat o adevărată revoluţie în industria gazului din SUA, iar în prezent, o serie de ţări din estul Europei atrag companii occidentale pentru explorări. România şi Serbia intenţionează să declanşeze explorarea geologică, iar Polonia speră să înceapă extracţia prin 2014-2015. În acelaşi timp, Franţa, dimpotrivă, a interzis tehnologia "freacking" - adică injectarea unui amestec de substanţe chimice, apă şi nisip în rocile de şisturi bituminoase. Adversarii tehnologiei susţin că injectarea acestor substanţe contaminează apele subterane şi ar putea să provoace cutremure. Marea Britanie a oprit forajele de adâncime lângă oraşul Blackpool, după unele oscilaţii ale solului din primăvara anului 2011.
Pentru extragerea unui volum de gaz din şisturi bituminoase de 1000 de metri cubi, se cheltuiesc 150 de dolari. În Europa, acest indicator poate fi şi de două ori mai mare fiindcă aici rocile de şisturi se află la adâncimi mai mari şi au fost cercetate mai puţin, cred experţii ruşi, citaţi de ziarul amintit.
În plus, există riscul ca fluidele de foraj să contamineze apele subterane fiindcă, pentru o singură hidro-explozie în puţ, trebuie aproximativ 1000 de metri cubi de apă cu substanţe chimice. Statele Unite ale Americii încearcă în mod tradiţional să smulgă de la Rusia ţările din estul Europei şi, de aceea, îşi stimulează companiile să vină aici, consideră ruşii.
Iată şi zonele explorate pentru găsirea gazelor de şist în România: Bârlad (Vaslui), Voivozi, Tria, Băile Felix, Tulca (Bihor), Adea, Curtici (Arad), Periam, Biled, Păuliş, Para, Buziaş, Crai (Timiş), Măcin, Babadag (Tulcea), Capidava, Eforie, Costineşti, Vama Veche, Adamclisi (Constanţa).

Între magistralele faraonice ale Rusiei

România se află între cele două magistrale ale gazului, concepute de Vladimir Putin pentru Europa Occidentală: Nord Stream şi South Stream. Nord Stream a fost inaugurat în 2011, în nordul Germaniei. Gazoductul are două conducte paralele, dar Putin vrea să mai pună una. “Dar este enrom, la ce vă mai trebuie una?”, l-a întrebat Angela Merkel pe Medvedev la inaigurare. “Aşa e mai bine”, a răspuns preşedintele rus. Ei bine, South Stream va avea 4 conducte paralele, iar capacitatea finală va fi de 63 de miliarde de metri cubi pe an. România este exclusă din ambele proiecte şi, dacă nu-şi găseşte o alternativă serioasă, va păţi ca Ucraina care vrea să cumpere gaze din... România sau din Germania. Mai ieftin decât gazul rusesc.
Contractanţii pentru fragmentul gazoductului South Stream din Bulgaria au fost selectaţi pe data de 23 martie, iar o decizie finală privind investiţia se va lua în luna noiembrie, se arată într-un comunicat al companiei Gazprom.
Pe data de 19 martie, a avut loc la Moscova o întâlnire de lucru a lui Alexei Miller, preşedintele Gazprom, cu Dimităr Gogov, director executiv la Bulgargaz.
Exportul de gaz rusesc în Bulgaria se face din anul 1974. În anul 2011, exportul de gaz rusesc spre Bulgaria a fost de 2,81 miliarde de metri cubi.
Conform foii de parcurs din 25 octombrie 2010, Gazprom şi holdingul energetic din Bulgaria au semnat un acord pentru elaborarea condiţiilor tehnico-ştiinţifice de fezabilitate pentru fragmentul bulgăresc al proiectului South Stream. Apoi, pe 13 noiembrie 2010, companiile au semnat un acord al acţionarilor şi statutul companiei mixte de proiectare South Stream Bulgaria AD, companie constituită la paritate pentru proiectul South Stream pe teritoriul Bulgariei. În decembrie 2010, s-a înregistrat societatea mixtă. Pe 16 decembrie 2011, Gazprom şi holdingul energetic din Bulgaria au finalizat procedura de înregistrare juridică a lucrărilor efectuate pentru pregătirea studiului de fezabilitate privind fragmentul conductei South Stream din Bulgaria.
Conform datelor oferite de Gazprom, în prezent se analizează 5 variante pentru îngroparea gazoductului:
Rusia-Bulgaria-Serbia-Ungaria-Austria; Rusia-Bulgaria-Serbia-Ungaria-Slovenia; Bulgaria-Grecia-Italia; precum şi opţiunea care ia în calcul toate variantele de mai sus. În plus, se analizează şi varianta gazoductului Rusia-România-Serbia şi mai departe. În prezent, se preconizează o derivaţie de la traseul gazoductului spre Croaţia, din Serbia. Astfel, în aceste variante de traseu, nu au fost luate încă în considerare Macedonia, care şi-a manifestat interesul faţă de proiect, precum şi Muntenegru, care a decis să adere la proiect în februarie 2012.
Prin urmare, nu prea avem gaze, dar politică facem.

Nicolae Timofti – un pas spre Unire?

Nu e părerea mea. Eu mai am unele îndoieli, m-am obişnuit să aştept. Chiar dacă reîntregirea naţională în anul 2012 ar fi un dar dumnezeiesc. Eu nu am certitudini că unirea se va face uşor. Dar aşa cred unii ruşi. Gata, românii se unesc! Le-a venit mintea la cap! Ca lui Dănilă Prepeleac. După triada magică Snegur-Lucinski-Voronin, eu suflu în iaurt. Strategii din Rusia au altă părere, se simt lucraţi. Românii le-au dat lovitura de graţie în Basarabia. Iată ce spune pentru “Pravda” Ghennadi Konenko, expert pentru Republica Moldova la Institutul pentru ţările CSI şi pentru ţările baltice :

“Timofti nu este un om aşa de simplu, cum ar fi tentaţi unii să creadă. El însuşi s-a născut în familia unui naţionalist moldovean, care a avut de suferit pe timpul puterii sovietice, care a fost dus în lagărul din Siberia. Cu toate că, asupra lui Nicolae efectul a fost foarte mic pentru că el a rămas în Moldova, unde a terminat şcoala, apoi Facultatea de Drept la Universitatea din Chişinău. Din acel moment, el a mers în sus, a avansat pe băncile instanţei.
Eu reţin că el a fost considerat un candidat neutru. Cert este că una din condiţiile principale, cerute Alianţei de către Igor Dodon, liderul socialiştilor, era ca acest candidat la preşedinţie să nu fi fost personificarea niciunui partid politic.
Pe de o parte, Timofti chiar nu este aşa ceva. Totuşi, în ultima vreme, el a făcut o serie de declaraţii şi a întreprins nişte acţiuni care ne pun în gardă. De exemplu, el a mustrat-o pe o judecătoare fiindcă aceasta vorbea în limba rusă.
Sau un alt moment: o altă condiţie a socialiştilor era ca acest candidat la preşedinţia Moldovei să fie un "statalist" şi să aibă numai cetăţenia moldovenească. Timofti are paşaport românesc.
În plus, nu se poate să nu remarcăm că, recent, în această ţară s-a creat Consiliul Unirii cu România, iar tonul este dat acolo de o moldoveancă româncă. Ea a declarat că Timofti nu este de fapt un adversar al unei asemenea "fuziuni". Iar acest lucru pentru noi poate să ne creeze probleme serioase, având în vedere interesele noastre în Transnistria.”
Cum poţi să-i ceri unui deportat în Siberia să fie recunoscător Uniunii Sovietice? La fel ca Mihai Ghimpu, Nicolae Timofti a avut de suferit. Tudor, tatăl lui, fusese deportat pe Amur în iulie 1949. Împreună cu nevasta şi cu 4 copii. Bătrânul a murit în 1953, acolo, în sudul Siberiei, în acelaşi an cu marele satrap.
Eu nu ştiu cum gândeşte noul preşedinte de la Chişinău. “Moldoveanca româncă” Vitalia Pavlicenco l-a citit: dacă nu este unionist, sigur nu poate fi contra noastră. Păi dacă ar fi contra, ce ar spune tatăl lui? Sigur, o asemenea întrebare retorică nu a funcţionat în cazul miliţianului Voronin, nepotul lui Isidor Sîrbu, deputat în Sfatul Ţării. Sângele apă nu se face! Dar uite că s-a făcut... sau poate că Voronin are o biografie contrafăcută... Cine mai poate şti adevărul?
Încearcă Sergiu Mocanu să ne lămurească: noul preşedinte a fost turnător la “vechea securitate”! Păi cum la “vechea securitate”? România avea Securitate, Uniunea Sovietică avea KGB. Sigur că, dacă ai fost militar în termen şi locotenent major (“locotenent superior”!) în RDG, nu este obligatoriu să fi lucrat în KGB. Dar mai ştii? Pe de altă parte, popă să fi fost şi tot colaborai cu ţapii de la KGB. Dar ca judecător sovietic?
Trebuie să ne obişnuim să vedem oamenii prin faptele lor, dincolo de trecutul şi de vorbele lor, de care sigur că nu trebuie să uităm. Altfel, nu mai ieşim din hăţişuri.
L-am auzit că nu este oportun să vorbim de unire, că Republica Moldova este o ţară săracă şi că România practic nu vrea...
Este reacţia unui nou Vogoride. Dar cum era Basarabia în anul 1918? Cum era România? Astăzi, noi trebuie să construim unirea metodic, pas cu pas. Numai aşa putem evita capcana entuziasmului din 1918. Nu românii sunt duşmanii basarabenilor.
Sigur că putem rămâne “statalişti” în al doilea stat românesc: să le furăm românilor de-acolo şi cenuşa din vatră, să simulăm aderarea la Uniunea Europeană şi să ne ţinem de neamuri din patru în patru ani. Se poate şi aşa, dar nu cred că tinerii de-acolo i-ar ierta la nesfârşit pe noii oportunişti.
Eu rămân optimist şi mulţi români gândesc la fel. Unirea din 1918 a fost posibilă din cauza unui pericol extern: hoardele de bolşevici. De aceeea, unioniştii basarabeni s-au dus întâi la Lenin să-l întrebe ce să facă. Şi Lenin i-a trimis să facă unirea. Sigur, acum poate fi întrebat Putin care ne aşteaptă cu totul în Uniunea Eurasia. Astăzi, un alt reper extern ne poate determina să ne apropiem: Uniunea Europeană. Ar fi benefic pentru toţi românii, nu numai pentru basarabeni.
Unirea se va face, chiar dacă domnul Timofti nu va dori să iasă din perimetrul primitiv, trasat de Voronin. Trebuie să-i acordăm însă toată încrederea şi vom vedea. Probabil că Mihai Ghimpu este sincer cucerit de echilibrul noului preşedinte. Nu ştiu dacă Vlad Filat a gândit această variantă de succes, dar sigur el a condus tratativele. Are o disponibilitate de dialog fabuloasă. După ce şi-a reprimat repulsia naturală faţă de Smirnov, poate sta de vorbă şi cu dracul. Marian Lupu încă poate să-i surprindă pe cei fără minte, dar nu are alternativă.
Am pus şi pariu cu unii prieteni că Nicolae Timofti va fi ales. Şi a fost. Dacă se uită un asemenea judecător la tine, tu deja ai certitudinea că ştie de dosarul tău.
Doamna Zinaida a înţeles foarte bine, la fel ca Igor Dodoşka...

Viorel Patrichi

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu