miercuri, 20 februarie 2013

Vedere de pe Centură. Cu cercul în jurul Cotrocenilor

Vedere de pe Centură
Cu cercul în jurul Cotrocenilor 

"Ce faci cu preşedintele timp de nouă luni? Îi dai un cerc să se plimbe cu el în jurul Cotroceniului? Se şi plictiseşte! Ce te faci cu un preşedinte ales, care stă nouă luni? Nu poţi să ai doi preşedinţi validaţi în acelaşi timp”. 


Pe când eram copil, visam să primesc o trotinetă. Nu am primit de la nimeni. Bicicletă nu am visat niciodată. Ce rost ar mai fi avut un asemenea vis? Și atunci, cum ne jucam noi, copiii de la Crăiești și... din toate satele României? Mergeam cu cercu! Era de fapt un cerc de fier, cu un diametru de 20-25 de centimetri. Îl foloseau bătrânii pentru a fixa butucul roții de car. Când a venit colhozul, mulți gospodari au pus topoarele pe carele lor și au rămas cu... cercurile. Așa că tata avea cercuri destule prin garduri. Căutam o sârmă groasă de 3-5 mm, o îndoiam la capăt în formă de „U”, o țineam de capătul celălalt și cu acel „U” mânam cercul de fier prin colb, săream peste șanțuri. Fixam ochii cruce pe circumferința cercului și zuruitul sârmei pe fier era cea mai mare bucurie a copilului autist. 
Așa că Marinelu, care știa povestea cu cercul tot din Moldova, nu de pe Magheru, mi-a răscolit amintirile și m-a convins încă o dată că are simțul umorului. Cum să-i vezi pe-alde Căcărău mergând cu cercul pe trotuarul din jurul Palatului Cotroceni? Dar de ce să meargă cu cercul? Mai ales că ei au semnat un acord elegant: nu se mai atacă reciporc, se vor respecta reciproc (Tipătescu îl întreabă pe Cațavencu: Ai să joci cu candidatul? Și Cațavencu răspunde: Joooc!) și, mai ales, vor respecta Constituția! Păi bine, berbecilor, era nevoie de un acord separat între voi ca să respectați Legea Fundamentală a țării? Degeaba l-au semnat. Porumbacu vrea iar la Cotroceni! Până atunci, el însuși va face noua constituție. Așa că alde Căcărău i-au propus să plece ca să facă alegeri prezidențiale mai devreme fiindcă guzganii rozalii ar pofti să-l pună candidat pe Marele Măsliniu. Președintele explică astfel parabola cu autiștii din politică:
“Este foarte greu de dat un răspuns (propunerii USL n.r.). Nu am încă o opţiune, dar v-aş ruga să vă aduceţi aminte că eu le-am propus devansarea alegerilor prezidențiale nu cu câteva luni, ci cu doi ani. Vă aduceţi aminte de acea scrisoare care a fost ruptă demonstrativ şi aruncată în gol. Dar sunt gata să-mi depun mandatul şi mâine, însă simultan cu cei 588 de parlamentari. Asta ar însemna o revizurire a Constituţiei conform cu referendumul din 2009 şi o depunere simultană a mandatelor de către preşedinte şi Parlament. Odată cu cei 588 de parlamentari îmi depun şi eu mandatul.
Avem un precedent constituţional. Anul trecut Curtea Constituţională a refuzat comasarea a două alegeri. Mă îndoiesc că statele UE ar accepta comasarea alegerilor pentru Parlamentul European cu cele prezidenţiale. Sunt două lucruri total diferite. Cred că singura variantă e cea care a mai funcţionat, alegeri simultane pentru Parlamentul României şi preşedinte, lucru pe care l-aş îmbrăţişa dacă mi s-ar propune şi mâine. În speranţa că va respecta şi referendumul din 2009, adică 300 de parlamentari şi o singură Cameră.
Ce faci cu preşedintele timp de nouă luni? Îi dai un cerc să se plimbe cu el în jurul Cotroceniului? Se şi plictiseşte! Ce te faci cu un preşedinte ales care stă nouă luni? Nu poţi să ai doi preşedinţi validaţi în acelaşi timp. Mandatul meu se termină pe 22 decembrie. Până pe 22 decembrie se plictiseşte bietul om. Ce putem face de comun acord este să stabilim demisia simultană a preşedintelui şi a Parlamentului după ce revizuim Constituţia şi aplicăm rezultatele referendumului din 2009 şi revenim la un sistem politic care mi se pare mai eficient. Mi se pare corect ca preşedintele să fie port-drapelul celor care câştigă alegerile. Altfel e ca acum, când programul preşedintelui e în dezacord cu cel al Guvernului”, a spus Traian Băsescu.
Cum să-i explici Cârlanului că este anapoda să ai doi președinți nouă luni? El crede că se poate: dă o ordonanță de urgență și gata! Cum și-a dat doctoratul. Știați că încă nu și-a dat demisia pentru furt intelectual? Mai auziți pe cineva din România să ridice problema? Nu. Estimp, în Germania și-a mai dat demisia un ministru pentru că a plagiat. La noi hoția intră în normalitate. 
„Acest om se agață de scaun”, a meditat Varanu cu voce gravă și ciuktacii lui au început să sufle în vuvuzele. De pe la Oravița se trezește și cumătrul Sorin Frunzăverde: "Îmi pare rău că fac un astfel de comentariu în această zi, atât de dragă nouă, românilor, Unirea Principatelor, care, în fapt, reprezintă momentul de început al realizării ființei naționale pentru obținerea independenței. Din relatările apărute în presă, reiese că de la această întâlnire premierul i-a propus președintelui să cumuleze alegerile pentru Parlamentul European cu alegerile prezidențiale undeva în mai sau iunie 2014. Eu cred, însă, că o asemenea negociere nu trebuia sugerată. Cu Traian Băsescu nu trebuie negociat. Traian Băsescu trebuie suspendat de Parlamentul României. Și românii îl vor demite, vor vota covârșitor pentru plecarea sa de la Cotroceni. Nu putem să anulăm, prin asemenea gesturi politice, circa 16 milioane de voturi", a afirmat Sorin Frunzăverde. Să chiorăști tu că-ți pare rău că ai propus chiar de Ziua Unirii o nouă suspendare a cumătrului Traian? Mare lighioană...

Nepotu Mătușii Tamara se întoarce

Corbii Justiției au cerut eliberarea Nepotului Mătușii Tamara pentru bună purtare: a scris pe blog, a publicat trei cărți, a ținut conferințe pușcăriașilor despre rolul constructiv al masoneriei... Văzând atâtea activități, am avut senzația că se răstoarnă rolurile, dacă nu cumva noi ceilalți nu am fi la pârnaie, iar Nepotu Mătușii Tamara este liber ca stăncuța cerului. Cârlanu a luat poziție de drepți, iar Florin Iordache zicea că a fost de mai multe ori la vorbitor „de dor”. Și nouă ne-a fost dor, dar nu puteam merge toți la vorbitor, nu încăpeam. Iar dorul ne-a copleșit cu totul când am auzit că hoția veacului se transformă în batjocură cruntă la adresa tuturor românilor: Acţionarul majoritar al OMV Petrom, grupul OMV, este în proces cu statul român la Curtea Internaţională de Arbitraj de la Paris, dosarul fiind deschis în decembrie 2011. Mai exact, austriecii cer României, cu dezinvoltură, 91,6 milioane de lei pentru lucrări de ecologizare la Combinatul Doljchim şi la Rafinăria Petrobrazi. Asta după ce OMV a plătit pentru preluarea Petrom un preţ cu mult subevaluat. Contractul de privatizare, extrem de păgubos pentru România, prevede ca statul român să le mai plătească austriecilor cheltuieli de ecologizare în valoare de 600 milioane de euro. Adică peste trei sferturi din preţul încasat de stat la privatizarea companiei. Supărarea austriecilor de la OMV a venit de la refuzul Guvernului de a le rambursa contravaloarea lucrărilor de ecologizare făcute în perioada 2009-2010. În noiembrie 2011, Ministerul Mediului respinsese pretenţiile OMV Petrom, considerând că statul român nu poate fi tras la răspundere pentru sumele notificate, deoarece “nu sunt îndeplinite condiţiile de acordare a despăgubirilor pentru pierderile de mediu suferite de societate, prevăzute în contractul de privatizare a Petrom”.
Derbedeii care mai susțin și astăzi că Adrian Năstase a fost „cel mai mare prim-ministru” să citească dosarul Petrom. Apoi mai vorbim, iar dacă mă vor convinge cu argumente, eu voi susține că Nepotu Mătușii Tamara a fost mai tare ca Ionel Brătianu. 
Pe de altă parte, Războinicu Luminii din Pipera este un personaj naiv pe lângă el. A primit trei ani cu suspendare pentru sechestrare, chiar dacă țiganii care i-au furat mașina au spus în instanță că au sărit singuri în portbagaj, de plăcere. Este răsplata pentru trufie. Gigi Becali ar fi meritat vreo 10 de ani de pârnaie pentru altceva: în momentul „județului” personal, le-a cerut să nu mai fure de “de la noi, furați de la români”. Iar eu credeam că numai Canacheu e cretin când susține că aromânii nu ar fi români. 

Mortul din Pădurea Domnească a omorât alianța de la Chișinău

Aflăm cu vădită solidaritate națională că Vlad Filat a rupt Alianța pentru Integrare Europeană după ce un om de afaceri a fost împușcat în Pădurea Domnească din Basarabia. Toți au pus batista pe țambal și omul a murit din prostia prietenilor care nu au anunțat salvarea. Cum să-și pună carierele în pericol? Nu se face. Și iarăși ne-am amintit de vânătoarea de la Bolovanu, unde Nepotu Mătușii Tamara l-a împușcat pe popa Sîrbu unde nu trebuie. Și totul s-a mușamalizat. La Chișinău se încinge tărâța pentru că nici Vlad Filat nu pricepe cine este adevăratul adversar al românilor de-acolo. Bine, l-a dat afară pe Vladimir Plahotniuk din funcția de vicepreș la Parlament. Și ce urmează? Comuniștii lui Voronin au votat alături de oamenii lui Vlad Filat ca să-l scoată pe Plahotniuk. Nu aș fi crezut că ne-ar putea dezamăgi atât de mult. Vorba lui Mihai Ghimpu: „Unde este educația ta, pe care ai primit-o la Iași?”
Unii susțin că Plahotniuk ar fi „mai ortoman, și mai moldovan, și-are oi mai multe, mândre și cornute”. 
Luptă pentru putere sau gânditorii de la Bruxelles nu știu nici ei pe ce lume se află Republica Molotov?

 
Eminescu era chinez!

După ce l-am văzut pe Savonarola vorbind la costum despre Eminescu, de jurai că e Constantin Dobrogeanu-Gherea, cred că pot să spun și eu ce-mi trece prin cap despre acel român absolut: Eminescu era chinez. De ce? Pentru că dacă era român, nu putea să fie atât de meticulos în tot ce a scris pentru tipar (nu pentru sertar). Sau japnez. De fapt, Savonarola a vrut să demonstreze altceva când a scris că Eminescu nu era român și că era ateu: el a intenționat să ne demonstreze că nu putea ieși un geniu cu o rigoare dumnezeiască dintr-un popor atât de primitiv și de împrăștiat. Că nu putea! Curioasă detașare dacă se consideră român! De fapt, este aceeași percepție de tip Patapievici. Bogdan Petriceicu Hasdeu era la fel de laborios ca Eminescu. Nici el nu era român? Să fi fost rus pentru că venea din Imperiul Rus? Dar ce-o fi fost Constantin Brâncuși, care nu a fost în Germania și care și-a luat rigoarea de la meșterii daci?
Ne pierdem timpul. Vă spun eu adevărul curat: Eminescu a fost chinez!

Cărăușul din Siberia a ajuns la... Londra

Ceea ce nu a reușit Stalin a izbutit Vladimir Putin. În plină criză, Rusia a reușit să încătușeze Europa cu sistemul ei de gazoducte. Ea avut o creștere economică destul de constantă și a folosit o parte din bani pentru acapararea de noi piețe și de noi clienți. Exact ca în conceptul capitalismului monopolist de stat, descris de Karl Marx, țara care își controlează finanțele cu mână forte poate depăși mai rapid criza decât statele cu economie liberă și își poate ghida mai ușor cheltuielile. De pe poziția investitorului absolut în resurse energetice, Rusia se declară partener strategic pentru Uniunea Europeană, deși lasă impresia că parazitează continentul. Privind însă lucid asupra acestei realități ce se dezvoltă sub ochii noștri, Rusia nu poate exista fără tehnologia de vârf din Europa. 
Anul 2012 a marcat un mare succes în cooperarea dintre Rusia şi Europa în domeniul gazelor naturale. A început construirea gazoductului South Stream, a fost pusă în funcţiune a doua ţeavă a gazoductului Nord Stream. În prezent, gazul rusesc merge direct spre Lumea Veche, iar conductele ambelor proiecte vor garanta alimentarea în condiţii de securitate a Europei pentru mulţi ani. Sună promițător. South Stream va fi dat în funcţiune în 2016 şi va ajunge la capacitatea nominală maximă în 2018. Prin acest gazoduct vor circula 63 de miliarde de metri cubi de gaze pe an. 

Putin preferă să trateze cu fiecare țară din UE
Așa i se pare mai profitabil, fără să țină prea mult seama de autoritățile de la Bruxelles. Dar până când?
Realizarea proiectului South Stream a rămas sub semnul întrebării o lungă perioadă. Inclusiv fiindcă el avea un concurent pe hârtie - Nabucco. Acest gazoduct trebuia să pompeze gaze spre Europa din Turcmenistan şi din Azerbaidjan, ocolind Rusia. Însă proiectul companiei ruse Gazprom părea mai atractiv. Spre deosebire de concurentul lui, South Stream nu avea probleme cu aprovizionarea cu materie primă. În consecinţă, în octombrie-noiembrie 2012, s-au semnat acorduri cu toate ţările prin care trece noul gazoduct. Şi preşedintele rus Vladimir Putin a remarcat semnificaţia internaţională a proiectului, în timp ce lua parte la ceremonia festivă de începere a construcţiei:
"Într-o primă etapă, se vor asigura gaze pentru cel puţin 6 state. La realizarea proiectului, iau parte cei mai mari parteneri din Europa Occidentală - din Franţa, Germania, Italia. Acest proiect a obţinut sprijin politic în toate ţările partenere. S-au semnat toate acordurile inter-guvernamentale, s-au adoptat toate contractele de investiţii". 
Partea maritimă a gazoductului South Stream va trece pe fundul Mării Negre, din oraşul Anapa din Rusia spre portul Varna din Bulgaria. Iar din Bulgaria, gazoductul va merge pe uscat spre Serbia, Ungaria, Slovenia şi Italia. 
Se analizează posibilitatea construirii unor derivaţii spre Macedonia, Bosnia şi Herţegovina, Croaţia. Astfel că vor primi gaz rusesc, fără intermediari, nu numai ţările avansate ale Europei, dar şi statele balcanice, menţionează Ghennadi Şmali, preşedintele Uniunii Producătorilor de Petrol şi Gaze din Rusia: 
"South Stream era necesar pentru a asigura transportul de gaz rusesc spre partea de sud a Europei - Bulgaria, România, Serbia şi altele. Construirea acestui gazoduct este importantă pentru noi fiindcă noi obţinem o ieşire normală şi ocolim ţările de tranzit. După cum se ştie, pentru tranzit trebuie să plăteşti. E adevărat, noi trecem şi pe o parte a platouluI Turciei şi va trebui să plătim pentru asta. Dar mai puţin decât plăteam Ucrainei."
Experţii spun că Gazprom a izbutit să-i convingă pe partenerii europeni să accepte South Stream după ce aceştia au văzut performanţele celuilalt proiect - Nord Stream. Pe 8 octombrie 2012, s-a inaugurat a doua conductă la Nord Stream. Lucrările au costat 7,5 miliarde de dolari şi s-au finalizat într-un timp record. Decizia de construire s-a luat în anul 2005. 
Lista finală a investitorilor s-a stabilit în anul 2010. Iar în noiembrie 2011, a început să pompeze prima conductă. Gazprom are 51% din acţiuni. Realizatorii proiectului au fost Gazprom din Rusia, Wintershall Holding şi E.ON Ruhrgas din Germania, GDF Suez din Franţa şi Gasunie din Olanda. Gazoductul Nord Stream a legat oraşul Vîborg din Rusia (Vîborg a aparţinut Finlandei, iar acum se află în regiunea Leningrad – nota VP). Deschiderea celei de-a doua conducte a fost salutată de liderii tuturor statelor din care veneau giganţii care au construit ţevile. Preşedintele rus Vladimir Putin a menţionat semnificaţia deosebită a acestui proiect pentru Uniunea Europeană şi pentru dezvoltarea relaţiilor ei cu Rusia. L-a aprobat întru totul şi cancelarul german Angela Merkel: 
"Inaugurarea celei de-a doua conducte a gazoductului Nord Stream arată că parteneriatul nostru strategic dintre Rusia şi Uniunea Europeană are un fundament solid. Parteneriatul nostru echitabil şi pe termen lung aduce beneficii evidente în folosul ambelor părţi: Europa câştigă o mai mare securitate în alimentarea cu gaze naturale. Gazul este şi rămâne principala resursă energetică pentru ţările noastre. La rândul său, Rusia îşi asigură o cerere stabilă şi o vânzare avantajoasă a gazului". 
Spre Perfidul Albion
Acţionarii (mai precis, Gazprom) nu se opresc aici şi au decis să caute modalităţi de construire a câtorva derivaţii din Nord Stream. Mai ales Gazprom are ca obiectiv să-şi consolideze poziţia pe piaţa britanică a resurselor energetice, a menţionat Konstantin Simonov, directorul Fondului naţional de securitate energetică: 
"În ultimii ani, Gazprom se simte foarte bine pe piaţa britanică. Acolo activează compania specială Gazprom marketing & trading, care se ocupă nu numai de comercializarea gazelor ruseşti. Ea vinde şi alte resurse. Dacă vom construi conducta, ea va avea un avanataj concurenţial. În acest sens, gazul rusesc poate să concureze total pe piaţa britanică cu alţi producători, de exemplu, cu Norvegia". 
Și pierderea bunăvoinței
Singurul lucru care ar putea afecta funcţionarea gazoductelor Nord Stream şi South Stream este Pachetul Energetic III al Uniunii Europene. Acest document stabileşte o regulă extrem de neplăcută pentru Rusia: un furnizor poate folosi maxim 50% din capacitatea conductelor.  Legiuitorul  european a intuit totuși pericolul și a inventat „pachetele energetice”. Acest lucru înseamnă că Gazprom trebuie să admită pe ţeava lui şi pe al treilea furnizor de gaze, ceea ce ar fi un dezastru pentru Gazprom. Pe de altă parte, această hotărâre cu care Rusia a trecut la construirea celui de-al doilea gazoduct ar putea convinge Europa să facă unele concesii Moscovei şi să adopte asemenea decizii radicale după ce se consultă cu furnizorul principal de gaze. Anul 2013 va fi decisiv pentru Pachetul energetic III al UE, deci şi pentru proiectele ruseşti din domeniul gazelor. E greu de crezut însă că Uniunea Europeană va face o asemenea concesie majoră.

Nabucco ridică iar capul

Când credeam că lucrurile au devenit clare pentru proiectul energetic european din sud, Bulgaria anunță că va fi gata să declanşeze lucrările la proiectul gazoductului Nabucco pe teritoriul ei, la mijlocul anului curent. Așa a promis, pe 10 ianuarie, premierul bulgar Boiko Borisov, la prima întâlnire a forumului politic  "Nabucco". "Până la mijlocul anului 2013, noi vom fi pregătiţi să dăm startul pentru proiectul Nabucco pe teritoriul Bulgariei. Noi vom realiza acest proiect", a spus Borisov, menţionând interesul expres din partea Comisiei Europene faţă de Nabucco. "Acest proiect este o alternativă, o posibilitate pentru o adevărată diversificare a surselor de energie", a adăugat premierul bulgar. 
La acest forum, au participat delegaţii din Austria, Ungaria, România şi Turcia, precum şi reprezentanţi de la Fondul Monetar Internaţional, de la Comisia Europeană, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, Banca Europeană de Investiţii.
România va beneficia indirect de asemenea proiecte, dar va plăti mereu mai mult pentru gaze. Mihai Răzvan Ungureanu a fost înlăturat în urma unei moțiuni de cenzură, care a avut ca obiect și interzicerea exploatării gazelor de șist. După mai multe discuții cu ambasadorul american Gitenstein și cu reprezentanții Chevron, Victor Ponta a admis că trebuie să exploatăm gazele de șist. El crede că trustul Gazprom are cel mai mult de pierdut dacă România extrage gaze de șist. Un mare consumator ar putea redeveni Oltchim. S-a avansat chiar ideea că unele companii energoface vor migra spre America, unde gazul de șist este foarte ieftin. 
Viorel Patrichi


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu