miercuri, 13 martie 2013

"Oleacî di raslablenii..."


Cum de te-a mușcat șarpele de inimă, Vlad Filat?...


Noi nu avem căderea să le spunem românilor din Basarabia ce au de făcut, dar așa ne enervează totuși când calcă în străchini...


Ce ție nu-ți place altuia nu-i face! Cine sapă groapa altuia face muncă în interes obștesc și aduce bani la partid. Și la el acasă... Sau invers. Cine seamănă vânt culege moțiune de cenzură...
Și câte și mai câte...
Majoritatea românilor de la Chișinău, București sau Timișoara nu pricep mai nimic din ce se întâmplă în Republica Molotov. Se mulțumesc să spună ca Strîmbeanu: „Un război între hoți, dar intelectualii de la noi nu au alternativă la Alianța pentru Integrarea Europeană”. Evenimentele se derulează ca într-un film despre Cosa Nostra. Vânătoarea Regală de la Pădurea Domnească, un glonț, care putea fi tras, de un lunetist, aruncă Alianța pentru Integrare Europeană într-un haos cu schelălăituri.
Apoi, noi lucrăm cu materialul clientului și putem privi de departe, kanecină...
Vlad Filat îl acuză pe Vladimir Plahotniuk de practici mafiote, fără să înainteze plângere penală contra lui. Era cel mai îndreptățit s-o facă. Nuuu! El vrea totul pe cale democratică. Pune la cale un vot alături de comuniști pentru scoaterea lui Plahotniuk din funcția de vicepreşedinte al Parlmentului. După ce te-a fugărit Voronin prin Piața Centrală, poți să mergi cu el la o ruletă rusească! Oare cum de te-a mușcat șarpele de inimă, Vlad Filat? Dacă vei provoca alegeri anticipate, s-ar putea să nu mai fii vioara întâi. Sau vei reuși să-l arunci definitiv pe plăvanul Marian Lupu înapoi în brațele lui Voronin. De fapt, afacerile lui Plahotniuk merg unse cu Oleg Voronin.
Și Plahotniuk a dovedit că are procurori și ofițeri în simbrie, ca într-un stat de drept! Unii pretind că ar avea structuri paramilitare, ceea ce este foarte grav. Am ascultat și eu înregistrările făcute de agenți. Pe lângă stenogramele cu Adrian Năstase, Vlad Filat este un ageamiu, un agarici, un martalog. Intervine (telefonic!) pentru „oleacî di raslablenii” în favoarea unui fabricant de rachiu, apropiat de propriul partid. În schimb, nu-l iartă pe un găgăuz care a trecut cu tot cu rachiu în ciurda lui Plahotniuk... era să zic a lui Marian Lupu, că-i tot aceea.
Marţi, 5 martie, 54 de deputaţi din Partidul Comuniştilor, din Partidul Democrat, din Partidul Socialiştilor, la care s-au adăugat independenţii Sergiu Sîrbu şi Mihai Godea, au acordat un vot de neîncredere Guvernului. Liberal-democraţii şi trei deputaţi din "Grupul lui Vadim Mişin" au votat contra, iar liberalii nu au participat la vot. Iată că până și Mișin este mai român ca Marian Lupu!
Filat susţine că principala cauză a celor întâmplate a fost înlăturarea vicepreşedintelui Parlamentului. Reamintim că, pentru scoaterea lui Plahotniuk din această funcţie, au votat deputaţii din Partidul Liberal Democrat şi Partidul Comuniştilor. Dacă tocmai tu, Vlad Filat, ai votat cu Voronin, de ce să-l acuzi pe Marian Lupu care-i mai diștept ca tine că a făcut apoi același lucru? Pentru omul inteligent, pe care-l știam, Vlad Filat s-a comportat infantil. Să vedem de ce. S-a folosit de pretextul creat și a declarat unilateral denunțarea acrodului de cooperare cu AIE. Provoacă alegeri anticipate și, dacă lucrurile ar merger în ritm alert, în noiembrie va conduce un nou guvern al AIE. Sau, dacă va vrea să repete experiența lui Iurie Roșca, va face guvern cu comuniștii, niște băieți așa de curați: mai ales că smintiții din Comisia de la Veneția au decretat ei că secera și ciocanul au fost alungate pe nedrept din simbolistica politică de la Chișinău. De fapt, nu ne-am mirat nici atunci când parlamentarii nu au vrut să condamne comunismul în Consiliul Europei. Cum să condamni lumina care „vine de la răsărit?” De ce să ne mirăm acum, în 2013? Așa că Filat chiar crede că ar putea lua un scor mai bun.
Milițianul Voronin i-a servit pe amândoi – și pe Filat, și pe Plahotniuk. Și i-a făcut praf fiindcă niciunul din cei doi nu pricepe cine este adevăratul dușman al basarabenilor. Se cheamă că ei fac politică mare! Vlad Filat ne avertiza că ratăm banii europeni, că nu mai stă de vorbă UE cu Chișinăul, cu care trebuia să semneze trei acorduri în acest an. Mai ales că se așteaptă reuniunea Parteneriatului Estic din noiembrie. „Vlad Filat a adoptat o tactică extrem de periculoasă acum. Putea să mai aștepte”, crede Mircea Druc.
"Toate acestea indică faptul că acţiunile pe care noi le-am întreprins au fost legitime şi justificate. Eu nu consider că s-a votat pentru demiterea Guvernului pentru că nu şi-a făcut treaba. Să pui frustrările personale mai presus de orice este o crimă. Demiterea Guvernului este un proces politic complicat şi o pierdere de timp", a spus Filat. Extrem de laconic.
Deci frustrații ar fi ceilalți, el – nu. Plahotniuk, eminența cenușie a lui Voronin, a dovedit că poate fi mai tare în culisele mafiei. L-a smuls pe Marian Lupu de lângă Voronin și i-a cerut să simuleze că face politică europeană. Așa au blocat ei cercetarea evenimentelor din 7 aprilie 2009, când au fost torturați sau chiar uciși tinerii. O altă Vânătoare Regală, pentru care l-am înjurat doar pe Voronin.
"Noi nu am votat pentru iniţiativa Partidului Comuniştilor, ci, concret, pentru demiterea lui Vladimir Filat. Acesta a fost votul contra furtului, a corupţiei, a folosirii resurselor administrative în scopuri politice, pentru jefuirea celor 120 de milioane de dolari din Banca de Economii, contra catastrofei pe care o prezintă drept reformă în sistemul de educaţie", a pretins Lupu. Nici el nu a făcut plângere penală pentru furt.
Până la urmă, toți acești indivizi mi se par previzibili, oricât de sofisticat s-ar da Vlad Filat. Cel mai straniu mi s-a părut comportamentul lui Mihai Ghimpu. El l-a atacat cel mai agresiv pe Vlad Filat, dar nu a rostit niciun cuvânt despre Marian Lupu sau Plahotniuk. Care să fie taina? Chiar a spus că nepotul Dorin Chirtoacă ar fi un bun prim-ministru. Măcar Chirtoacă știe administrație. În mod paradoxal, Mihai Ghimpu merge mai departe și îl amenință chiar pe Nicolae Timofti, probabil cel mai echilibrat om politic de la Chișinău.
"Dacă preşedintele va insista ca această criză să fie de lungă durată, iar acest lucru înseamnă că refuză să mai sprijine Republica Moldova, sau dacă, aşa cum am auzit eu, vor fi demişi miniştri, eu voi cere demisia preşedintelui. Eu vreau ca ţara să meargă pe calea dezvoltării democratice", şi-a explicat Ghimpu propria poziţie.
Și ca să nu mai încapă nicio îndoială: „Eu nu-s născut pentru funcții. Eu sunt pentru cauza românească. Și eu sunt politician în primul rând. Și nu sunt doar eu în partid. Avem miniștri buni, primari generali care ar putea fi prim-miniștri. Dar noi nu urmărim asta. Ca dovadă am cedat funcția de speaker lui Lupu. E importantă funcția, fără ea nu poți realiza nimic, dar când e de ales între funcție și cauză noi întotdeauna am pledat pentru cauză. Cauza europeană și cauza românească”, a precizat Mihai Ghimpu.
Toți sunt vinovați în mod egal de ceea ce s-a întâmplat astăzi la Chișinău”, a spus Ion Sturza, care a trecut printr-o experiență la fel de dulce după ce Iurie Roșca a preferat să meargă cu milițianul Voronin. Sturza crede că toți trei trebuie să/și bage mințile în cap și să revină la tratative. Mă tem că niciunul nu a lăsat loc de bună ziua.
Pe de altă parte, Adrian Candu, coleg de partid cu Lupu, a declarat că Partidul Democrat va accepta cu graţie promovarea pe postul de premier a lui Iurie Leancă, ministrul actual de Externe şi pentru integrare europeană, care este şi primul vicepreşedinte al Partidului Liberal Democrat. De atlfel, în numărul din 6 martie, revista "Panorama" l-a citat pe analistul politic Roman Mihăeş, care, de asemenea, a considerat oportună promovarea în funcţia de premier a lui Iurie Leancă. El crede că Leancă are legături bune cu înalţii demnitari europeni şi, în principiu, el a construit practic întregul sistem de relaţii externe dintre Republica Moldova şi UE.
Sigur că alde Plahotniuk și generalul Diacov ar vrea un nou Muravski, să stea acolo unde-l pui. Adică Leancă. Cu Filat e mai greu. Mai ales că a rămas fată mare: "În faţa poporului, eu sunt curat, sufletul meu e liniştit".
Pe 13 martie, Republica Moldova trebuie să aibă un nou candidat la postul de şef al Guvernului.
Mai departe, dacă urmăm litera legii, într-un interval de 15 zile, după desemnarea candidatului la funcţia de premier, şeful statului roagă Parlamentul să voteze programul de guvernare şi toată componenţa Guvernului. Deşi Marian Lupu, preşedintele Partidului Democrat, a şi declarat că, peste maxim 10 zile, poate fi desemnat un nou executiv, este însă puţin probabil. Fiindcă pentru confirmarea noului premier, este iarăşi nevoie de 51 de voturi. În conformitate cu articolul 85 din Constituţia Republicii Moldova, "în cazul în care nu se poate forma guvernul sau în caz de blocaj, în decurs de 3 luni de la adoptarea legii, după consultări cu grupurile parlamentare, preşedintele are dreptul să dizolve Parlamentul".
Parlamentul poate fi dizolvat dacă nu a exprimat un vot de încredere faţă de guvern, în perioada de 45 de zile, după respingerea propunerii de acordare a încrederii în guvern şi numai după ce propunerea a fost respinsă de cel puţin două ori (tentative pot fi şi mai multe - nota red.). Preşedintele are două posibilităţi, numai să respecte perioada de 45 de zile.
În consecinţă, după dizolvarea Parlamentului, urmează alegeri anticipate, care pot avea loc la începutul verii.
Ce buni ar fi de dus la prășit...

Viorel Patrichi

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu