luni, 30 mai 2016

Susaiul și brusturii lui Sorin Oprescu. Trebuie votați urmașii lui!

Așa arată Parcul Cișmigiu astăzi, 30 mai 2016. Cişmigiu este cel mai vechi parc din Bucureşti, fiind inaugurat în 1854. Acum este cel mai murdar parc din Capitală. Sorin Oprescu a introdus „democratizarea parcurilor”, adică orice nărod se poate tolăni pe iarbă, prin flori, cu „pretinii”, cu câinii lui cu tot. Gardurile netalice din perioada interbelică au fost furate. De fapt, pe Sorin Oprescu nu-l interesa libertatea nărodului de a călca pe iarbă. El le-a dat voie să se tăvălească unde vor fiindcă nu avea de gând să mai facă nimic. Cunoașteți scandalul declanșat de controlul Curții de Conturi, când am aflat și noi cât costă o panseluță care nu s-a plantat niciodată. Pe banii noștri! Acum, susaiul și brusturii domnesc prin Cișmigiu. În august vin ciorile și pictează cu găinaț toate băncile.

î
În 1780, Alexandru Ipsilanti, domnul Ţării Româneşti, i-a poruncit „Marelui Cişmigiu”, adică şefului lucrărilor peste cişmelele oraşului, să construiască două cişmele în această zonă. Una dintre acele cişmele a fost aşezată înspre strada Ştirbei Vodă, pe locul grădinii de astăzi. În apropierea acestei cişmele şi-a construit o casă „marele cişmigiu”. Inaugurarea oficială a Grădinii Cişmigiu a avut loc în anul 1854, mult mai târziu. Pentru realizarea grădinii, au fost aduşi circa 30.000 de arbori şi arbuşti din jurul oraşului, precum şi plante ornamentale de la Braşov şi Viena. În 1882, Cişmigiul a fost iluminat electric.

Vizitatorii nu aveau voie să vorbească tare, urât sau să facă mizerie, iar orice activitate comercială era interzisă.

Balta care se afla pe teren a fost transformată într-un lac superb în mijlocul căruia a fost aşezată o fântână arteziană. În 1852, parcul a fost împrejmuit în întregime şi s-au adus lebede şi pelicani. În anul 1856 o parte a lacului a secat după ce pantofarii din zonă au aruncat o mulţime de materiale cu care lucrau

În parc, La Cetate, există şi ruinele unei mănăstiri construite în anul 1756 de logofătul Văcărescu. Din mănăstire pornea un tunel secret care făcea legătura între Palatul Creţulescu şi malul Dâmboviţei.

Cândva, Cişmigiul adăpostea o mică grădina zoologică cu urşi, vulpi, lupi, castori, peşti, lebede, păuni şi multe alte vieţuitoare. Animalele au fost scoase treptat, îngrijirea lor fiind destul de costisitoare.


Putin peste 150 de ani, dar estimarile celor care il ingrijesc in Parcul Cismigiu prevad ca va atinge cam 300 de ani. A fost declarat monument al naturii si este cel mai vechi copac din Bucuresti.

Parc administrat de catre Administratia Lacuri, Parcuri si Agrement Bucuresti (A.L.P.A.B.)

cel mai vechi parc din Bucureşti, fiind inaugurat în 1854.

Citeste mai mult: adev.ro/nnh27i
 Primariile din Bucuresti au cheltuit in perioada 2007-2014 circa 2,7 miliarde lei (600 milioane euro) pentru intretinerea si amenajarea spatiilor verzi.
Un fir de trandafir plantat in parcuri sau alte spatii verzi costa initial 5 lei si jumatate, insa unele primarii au reusit sa plateasca, prin intermediari, nu mai putin de 76 de lei pentru o floare ceea ce inseamna de 14 ori mai mult.
Firul de crizantema este si el nepretuit. Iata cum, un fir de crizantema care costa 12 lei , era achizitionat de la o firma intermediara cu 310 lei, adica de 25 de ori mai mult.
 "Asa cum rezulta din verificarile efectuate de ANAF la o parte din societatile care deruleaza contracte de amenajare si intretinere spatii verzi, acestea nu sunt producatoare de material   dendro-floricol, materialele comercializate fiind achizitionate de la producatori interni sau importate, situatie in care preturile achitate sunt mult mai mari fata de cele de achizitie de la producatori (si de 20 de ori in unele cazuri)", se arata in Auditul Curtii de Conturi.
Acest ciulin face o floare foarte frumoasă. Nu este o plantă exotică, dar vrem să-i vedem pe alegători cum se hârjonesc ei cu iubitele pe lângă asemenea ciumăfaie. Un prost / un vot!
 "Urmare verificarii efectuate pe teren, cu ocazia auditului financiar efectuat in anul 2013, s-a constat faptul ca pe aliniamentul Theodor Pallady nu mai exista niciun arbust Taxus Baccata. Valoarea  arbustilor uscati la nici 3 luni de la plantare pe aliniamentul  Theodor Pallady si care la data auditului  nu  mai  erau  pe  aliniament insumeaza 1.545.000 lei. De  asemenea,  s-a  constatat  din  verificarile  efectuate  pe  teren  faptul  ca   foarte multi  din  acesti  arbusti,  in  special  taxus  baccata si  hibiscus  plantati  in  anii  2011 si 2012  sunt  uscati  sau  lipsa  din  aliniamente,  fiind  observati  ca  fiind  lipsa,  degradati vizibil sau uscati un numar de aproximativ 5.000 bucati arbusti taxus baccata (in plus fata de cei constatati lipsa pe aliniament Tehodor Pallady) si cel putin 78.800 bucati arbusti hibiscus. Mai mult, si arbustii plantati in anul 2013 s-au uscat in proportie foarte mare si nu  au  fost  inlocuiti  pe  cheltuiala  furnizorului, neexistand  in  contractele  incheiate intre  Sectorul  3 si  SC  ADPB  SA  clauze  care  sa  prevada  o  perioada  de  garantie pentru  materialul  dendrofloricol  plantat.  Pentru  niciuna  din  plantele  contractate, Sectorul 3 nu  a  primit garantie de la furnizor, astfel ca, desi s-au uscat cu zecile de mii, nicio planta uscata sau  degradata vizibil nu a fost inlocuita pe cheltuiala furnizorului SC ADPB SA", se arata in raport.
 La Sectorul 3, Curtea de Conturi a constatat ca in perioada 2007-2010 (Primar Liviu Negoita), au  fost plantati 4.506 platani si tei, din care 2.042 au fost cumparati la un pret cuprins intre 20-30  lei/buc in anii 2007-2008, iar  2.464 arbori au fost achizitionati la un pret cuprins intre 1.559 si 2.419  lei/buc, in intervalul 2009-2010, deci la un pret  de 100 de ori mai mare, se mai arata in audit.

Tot Primaria sectorului 3 a facut urmatoarele achizitii cu preturi uriase:
- 4 banci cumparate in mai 2012, in valoare de 20.000 lei;
- 410 banci inregistrate sub denumirea "complex ornamental compus dintr-un ghiveci si banca betonata", achizitionate in 2010 si 2011, in valoare de 2,8 milioane lei;
- 13 cosuri de gunoi din lemn exotic si metal, cumparate in 2010 cu 37.000 lei.

In 2014, la ADP Sectorul 2, pretul bancilor variaza de la 415 lei (banca cu spatar de lemn si schelet metalic) la 1.432 lei (banca cu spatar, material plastic reciclat). La polul opus se afla ADPB din Sectorul 3 (primar Robert Negoita), la care pretul de achizitie al bancilor a fost de 3.890 lei, de 9 ori mai mare decat cel achitat de ADP Sector 2 si dublu fata de celelalte sectoare.



Sau poate vă plac mai mult brusturii. Acum, înainte de înflorire, rădăcina de brusture este bună de pus la macerat pentru a combate chelia. Sorin Oprescu nu știa și și-a făcut implant de păr. Creț.




Iată o specie de ciulin care face o floare mov superbă. Cred că ar putea fi evaluat la 2000 de lei bucata fiindcă este foarte rezistent la secetă și la nepăsare.




Sau poate vă plac trandafirii... Puținii trandafiri care au mai rămas în Parcul Cișmigiu. Vă rog să vă uitați atent. Florile de culoare mov, ceva mai zvelte și mai viguroase, nu sunt trandafiri. Sunt flori de pălămidă. Sorin Oprescu și urmașii lui o cultivă în Cișmigiu pentru combaterea varicelor și a ulcerului stomacal. Fiindcă are o rădăcină foarte adâncă, o pălămidă poate costa până la 5000 de lei.

cel mai vechi parc din Bucureşti, fiind inaugurat în 1854.

Citeste mai mult: adev.ro/nnh27i
cel mai vechi parc din Bucureşti, fiind inaugurat în 1854.

Citeste mai mult: adev.ro/nnh27i

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu