luni, 14 noiembrie 2016

România lucrului țapăn făcut. Demonizarea Americii

România lucrului țapăn făcut
Demonizarea Americii
Trage! Trage bine...

Și moștenirea politicianului român pentru nemurire...
 
"Trump va fi o scuza perfectă, așa cum a fost Bush pentru europeni, de a nu iubi America și chiar de a ataca America. Va trebui să ne vedem singuri de probleme, să ne facem singuri o armată europeană, Trump a zis că nu ne apără. Asta va fi direcția care va veni de la Bruxelles, o Americă a americanilor și o Europă a europenilor." (Dan Dungaciu)
 
Eu fac parte dintr-o generație schilodită sufletește, care a studiat o istorie contemporană mincinoasă a Europei și a țării noastre. La școală, învățătorul ne dresa după „învățăturile marxism-leninismului”, cântam „A fost un om mare Lenin!” și „Cu sprijinul poporului sovietic”. Acasă, bunicii și părinții ne povesteau ororile invaziei sovietice. (Nu se mai temeau de... Canal). Învățătorul ne spunea că vecinul nostru de la nord este Uniunea Sovietică. „Ba Polonia, bă, este vecinul nostru de la miază-noapte!”, striga la mine tata, un țăran cu trei clase de la Crăiești, care fusese până la Cotu Donului pentru reîntregirea națională și știa el ceva. Sava Zalman l-a convocat într-o zi pe tata la lecția de „ateism științific”, cu toți ceilalți țărani din sat. FâTata fusese la treierat. A venit de la batoză colbăit, s-a spălat și s-a dus la... „lecția de ateism”. S-a întors cătrănit. „Domnu Leațu, care m-o învățat șî  pi mini carti, o zîs cî nu esti Dumnezău... cî dac-ar chi Dumnezău acolo, sus, în șer, s-ar câca în capu nostru...” Tata nu a mai călcat niciodată pe la școală. Până a murit i-a așteptat pe americani...
 
Învățătorul fusese totuși un om credincios, invalid în luptele de la Mărășești, dar asta au reușit să facă din el...
Am relatat această întâmplare, fără farafastîcuri și fără falsă pudoare, pentru ca tinerii, care nu știu ce a însemnat Marea Rusie pentru români, să priceapă că demnitatea națională nu se construiește în genunchi, indiferent cine ar fi partenerul care pretinde că ne vrea binele. Mi-a reavivat aceste amintiri urâte și altele mai teribile Valerii Kuzmin, actualul ambasador al Federației Ruse la București. De fapt, eu am avertizat încă de la desemnarea acestui edecar al Kremlinului ca șef al diplomației ruse în România că vom avea numai scandaluri cu oficialii de la Moscova din cauza lui. Kuzmin fusese ambasador la Chișinău și s-a comportat acolo tot ca o vită. De exemplu, participa la ceremoniile imperiale de la Tiraspol, unde se sărbătoreau aniversările respublicii transnistrene, sfidând grosolan astfel sensibilitățile autorităților de la Chișinău, care, cu toate păcatele lor, nu au recunoscut niciodată dreptul Rusiei de a-și menține trupele de ocupație pe Nistru. Mai ales că Rusia insistă bădărănește că trebuie respectată neutralitatea Republicii Molotov. Față de cine?
Acum, de când a fost ales Donald Trump președinte, mulți conaționali de-ai noștri simt că parcă le cam pute America. Războiul mediatic mondial contra unui singur individ, total atipic, care nu venea din rândurile mafiei politice cu pretenții de nouă aristocrație pe viață și care a reușit totuși prin munca și gândul lui, mi s-a părut din start deplasat. A început demonizarea Americii. De la Moscova, dar și din... America. Ce-ar fi să întoarcem armele din nou și să mergem cu... Rusia?
 
 
Prietenii noștri din România...
Sigur, totul a pornit de la prostia guvernanților care au vrut să răscumpere "Cuminţenia Pământului" pe banii noștri. Adică, dacă oamenii rușilor de după război au zis că Brâncuș nu are ce căuta cu operele lui în România (suprema obrăznicie!), acum se găsesc alții să ne spună că trebuie să plătim tot noi. Când a văzut videoclipul cu trenul lui Stalin, care scotea din țară tezaurul (tot din cauza lor am rămas și fără comoara lui Brâncuș), Kuzmin va fi turbat. Se plimba și trimisul lui Putin hai-hui prin București și a văzut reclama de pe clădirea Guvernului și și-a întrebat consilierii. "Mi-au spus că există această iniţiativă, că este o campanie naţională pentru a strânge bani să cumpere această statuie a sculptorului Brâncuşi ca un semn de recuparare a patrimoniului naţional. Le-am spus, foarte bine, de ce nu, să ne arătăm sprijinul pentru campanie, dar ei mi-au spus că pe reţelele de socializare campania este însoţită de un videoclip care pleacă de la presupunerea că nimic bun nu poate veni dinspre Rusia şi în acest context se apropia de a da vina pe Rusia pentru Dumnezeu ştie ce", a explicat diplomatul rus.
Și atunci a decis să... contribuie și el la răscumpărarea „Cumințeniei”: a donat 100 de euro și un videoclip ofensator despre România. Rezultă de-acolo că România n-ar fi existat practic fără Rusia. "Nu este o iniţiativă oficială, e doar o reacţie naturală, umană, la evenimentele care au loc. (...) Dacă această campanie este însoţită de provocarea unor sentimente neprietenoase faţă de ţara mea nu pot rămâne impasiv. Îmi exprim opinia", a explicat el. Diplomatul a mai spus că ideea clipului nu a aparţinut Rusiei, ci unor "prieteni" ai Moscovei din România. "Nu trebuie să luaţi acest clip ca o poziţie oficială clară, parafată, de Rusia. Vă dezvălui un secret. I-am rugat pe prietenii noştri români să pregătească o contra-interpretare, dacă vreţi. Nu vă spun că aceasta este o intrepretare perfectă a istoriei. Este o interpretare văzută de prietenii noştri din România ca fiind una pozitivă. Nu este o poziţie formală a Rusiei, a vreunui conclav istoric, este opinia mea", a spus Valerii Kuzmin.
El știe mai bine ca noi că un ambasador îl reprezintă pe președintele lui și la pișoar. Vladimir Putin l-a desemnat pe noul ambasador tocmai pentru a-și manifesta disprețul față de România, cunoscând convingerile și manifestările primitive ale acestui individ. Să înțelegem că așa dorește Kremlinul să construiască relații moderne, bazate pe respect reciproc, cu România? Pretinsul istoric Valerii Kuzmin a rămas încremenit în proiectul propagandei lui Iosif Visarionovici Stalin din anii 1950. De aceea, el va aduce deservicii grave de imagine Federației Ruse în România și în Europa. Pe lângă acest grobian, domnul Alexandr Ciurilin mi s-a părut un aristocrat al diplomației. Sigur că Iulian Fota i-a luat apărarea imediat lui Kuzmin...
Pretinsul iostoric susține că nu știe, că nimeni nu i-a spus unde este ofensa la adresa românilor din videoclipul lui. Am să-i reamintesc eu: filmul arată niște scene de luptă, sub care scrie „ARMATA RUSĂ și armata română...”, apoi „ARMATA SOVIETICĂ și armata română”... Adică, armata rusă a luptat pentru independența României, când orice copil știe că a capitulat și ne-a lăsat baltă. Apoi au refuzat să ne restituie tezaurul. Sovieticii au luptat și în al doilea război pentru eliberarea noastră și au uitat să mai plece și ne-au invadat teritoriile istorice din est. Filmul arată că rușii au ajutat la industrializarea României, dar nu amintește că au furat toate fabricile mai importante din țara noastrtă, uneori cu tot cu ingineri. Au urmat deportările repetate, gherlele, masacrele, sovromurile, omul de tip nou și am rămas cu un veac în urma Europei. În 1944, economia României era mai avansată decât economia Spaniei. Și unde am rămas noi? Avem pentru ce să fim recunoscători!
„România trebuie să-și recupereze valorile”, se spune în finalul filmului, unica afirmație corectă.
Oare Putin știe că ambasadorul Kuzmin a cerut Rusiei să restituie TOT tezaurul României?...  
 
 
 
Rusia are doi ambasadori la Chișinău
 
Demonizarea Americii se face pe toate căile, prin toate mijloacele. Este o propagandă lentă, dar sigură, ca picătura chinezească. James Pettit, ambasadorul SUA în Republica Moldova, a indicat la televiziunea publică de la Chişinău că Republica Moldova trebuie să rămână independentă de România. Este semnificativ că ambasadorul american a afirmat că Republica Moldova trebuie să rămână independentă şi suverană, fără să precizeze că independenţa ei se referă la raporturile cu România sau cu Rusia. Este foarte semnificativ că ambasadorul american nu s-a referit şi la staţionarea trupelor ruseşti pe teritorioul Republicii Moldova, contrar voinţei tuturor guvernelor de la Chişinău. El s-a referit la rolul nociv al României, nu al Rusiei, de parcă România are treupe de ocupație pe teritoriul Basarabiei. Susținătorii unionismului de la Chișinău și de la București l-au acuzat pe diplomatul american de ignoranță și au sfătuit Departamentul de Stat al SUA să nu se amestece în problemele interne ale ţărilor lor.
"Politica noastră constă în aceea că Moldova trebuie să rămână o țară suverană și independentă, cu granițe sigure, a declarat, pe 28 august, James Pettit, ambasadorul SUA la Chișinău, la postul de televiziune Moldova 1. Unirea cu România, ca modalitate de a intra în Uniunea Europeană sau pentru orice alt motiv, nu este o opţiune practică. Aceasta nu este o opţiune care poate face situația din Moldova mai bună. Situația se va îmbunătăți numai prin interacțiunea dintre clasa politică și cetățeni, care să lucreze împreună pentru binele țării". Șeful misiunii diplomatice a reamintit, de asemenea, despre problema auto-proclamatei Republici Moldoveneşti Transnistrene, care, după cum a afirmat el, "nici măcar nu este controlată de guvernul central". El a cerut să i se acorde un statut special Transnistriei. Adică exact ce vrea Rusia.
Mihai Ghimpu, liderul Partidului Liberal din R. Moldova, a comparat politica Ambasadei SUA cu strategia "diplomației imperiale ruse", care, "prin intermediul cunoscutului ambasador Kuzmin de tristă amintire, s-a amestecat în problema identității Republicii Moldova". Maria Ciobanu, deputată în Partidul Liberal-Democrat din R. Moldova, și-a exprimat, de asemenea, nemulțumirea față de vorbele lui James Pettit. "Dumneavoastră aţi ofensat grav o întreagă naţiune, naţiunea română, o bucăţică dintr-o ţară, care a fost ruptă cu forţa de la România şi care stă în picioare, după cum arată un vechi letopiseţ, în calea tuturor relelor",  a spus ea, citată de "Ziarul de Gardă". Igor Dodon, şeful Partidului Socialiștilor din Moldova, a cerut să fie interzise prin lege apelurile la unirea Moldovei cu România pentru că, după opinia lui, acest lucru atrage după sine "distrugerea și dispariția identității moldovenești, iar dacă noi suntem criticaţi pentru acest lucru, atunci înseamnă că noi am ajuns prea departe", a spus el, citat de Ziarul de Gardă.
Reamintim că, în luna martie a acestui an, s-a elaborat în R. Moldova un plan de unire cu România, care, conform prognozelor făcute de unionişti, trebuie să aibă loc în anul 2018. Atunci, Parlamentul Republicii Moldova a aprobat o declarație cu privire la principiul inviolabilității suveranității, independenței și neutralității permanente a Republicii, care să creeze baza pentru interzicerea organizaţiilor unioniste. De remarcat că unioniştii de la Chişinău nu au cerut niciodată interzicerea partidelor care militează pentru unirea cu Federaţia Rusă, cum este Partidul Socialiştilor lui Igor Dodon, care cere menţinerea trupelor ruseşti de ocupaţie pe Nistru .  
"Consider că este foarte important și, desigur, aceasta este politica noastră, ca Republica Moldova să rămână un stat suveran și independent în cadrul unor granițe sigure, a spus ambasadorul american la Chişinău, citat de agenţia Agerpres. Unirea cu România, de exemplu, ca o modalitate de a adera la UE, sau în orice alt scop nu este o opțiune practică și nu este o alegere care va îmbunătăți situația aici în Moldova". "Moldova nu este România, a spus ambasadorul. Moldova are propria sa istorie și propriile sale provocări, inclusiv faptul că Moldova este un stat multinațional, cu oameni care vorbesc limbi diferite. Şi, desigur, există încă problema transnistreană".
În cadrul unei conferințe de presă de la București, Alexander Vershbow, adjunctul secretarului general al NATO, a comentat şi el afirmaţia ambasadorului american la Chişinău: "Moldova și România sunt state suverane, a spus Vershbow. Noi trebuie să respectăm suveranitatea și integritatea teritorială a fiecărui stat suveran din Europa. România și Moldova au legături istorice de lungă durată, iar concluzia este că fiecare din ele trebuie să fie singurul factor determinant al propriului destin." Este același Vershbow care, după ce a asudat zdravăn la ceremonia inaugurării Scutului anti-rachetă de la Deveselu, a spus public că a petrecut bine la... Budapesta.
 „Este important ca moldovenii să se recunoască a fi moldoveni, o naţiune aparte”, „Moldova, ţară multietnică” – iată afirmațiile cetățeanului planetar James Petit. Parcă ne aflăm în anii 1950. De ce oare unii „americani” vor să demonizeze America?... Au alte proiecte? Trebuie „să întoarcem iar armele”, cum spunea Mircea Druc?
Demonizarea Americii este sprijinită și de la noi. Iată-l și pe marele profesor Lucian Boia cum sare ca proasta din baie: "Mă gândesc la toată disputa iscată în urma declarației ambasadorului american de la Chișinău. Au fost acuze grave, nu foarte abile la adresa politicii americane, acuzat fiind ambasadorul Statelor Unite că nu cunoaște deloc istoria. Niște tineri isteți s-au apucat să-i ofere manuale de istorie. Omul a spus foarte corect. A spus că Republica Moldova nu e România, a spus că are o istorie specifică și are o istorie specifică, pentru că până la 1812 e aceeași istorie, nu cu a României, ci cu a Moldovei, România existî abia de la 1859, trebuie să fim conștienți de acest lucru, iar de două secole încoace, istoria Republicii Moldova e sensibil alta față de istoria României și asta a marcat-o din toate punctele de vedere. România, sigur că e apropiată de Basarabia, au pornit dintr-un trunchi comun, dar nu poți să spui că Basarabia este România", a afirmat Lucian Boia. Sper că ați înțeles: istoria României începe la 1859. Ce a fost înainte nu este istoria românilor. Să vă intre bine în cap, acest om formează tineri profesori de istorie. Exact așa scriu rușii și ucrainenii despre noi: istoria românilor începe cu regele Carol I! Ne înclinăm, profesore! Gaudeamus!
 
 
Basarabenii au ales un pitecantrop
 
S-au dus și alegerile din Republica Molotov. Din urne a ieșit omul Moscovei, cel care se lăuda că s-a fotografiat cu Vladimir Putin. Au venit la urne doar 53% din numărul alegătorilor, deci mulți români au preferat să stea acasă. Totul a fost posibil prin fraudă și fals. Rusia a intervenit și i-a trimis la vot pe alogenii din Transnistria.
Guvernul lui Pavel Filip, controlat de oligarhul Vladimir Plahotniuk, a făcut tot posibilul să iasă Igor Dodon. La fel ca Victor Ponta, nu le-a trimis emigranților suficiente buletine de vot și le-a încălcat un drept constituțional elementar: dreptul la vot. O situație care putea fi analizată numai de unul ca Titus Corlățean!
Ca de obicei, dincolo de Prut, a fost un vot geopolitic, pe un fundal de sărăcie endemică. Igor Dodon le-a spus că merge spre Rusia, că acolo-s posmagii muieți, cum spune Ion Creangă, și berbecii l-au crezut că poate să facă el așa ceva. Mai Sandu s-a cantonat într-un singur proiect: trânta cu coruptul Vladimir Plahotniuk, de care ea chiar avea nevoie în alegeri. Și atunci, mafiotul l-a ajutat pe Dodon. Când i-a cerut Dodon să spună dacă vrea sau nu unirea cu România, ea parcă se frigea, se eschiva, numai să nu pomenească de unire. În loc să spună că apropierea de România, de Europa înseamnă implicit sprijin în lupta pentru combaterea corupției, Maia Sandu se opărea. La școala lui Soros, pe unde au trecut alde Andreescu, Renate Weber și Valentin Stan, nu se admite cuvântul „unire”.
O mână de femeie...
Imixtiunea mafiei ruso-evreiești în alegerile din Republica Molotov este diabolică. Iată dovada. "Pe 13 noiembrie, cetăţenii Moldovei vor alege un preşedinte în al doilea tur... Pentru mine, acest lucru este o opţiune foarte complicată pentru că oamenii au fost împărţiţi din nou între dreapta şi stânga, Vest şi Est", a scris Renato Usatîi într-un filmuleţ de pe Facebook.
El a subliniat faptul că nu poate s-o sprijine pe Maia Sandu "pentru că acesta este proiectul Washingtonului." "Astăzi, Dodon este singurul candidat de centru-stânga, candidatul care promite anumite lucruri, inclusiv dizolvarea Parlamentului, alegeri anticipate. Din punct de vedere politic, nu pot sprijini decât un candidat de centru-stânga. Acum, Dodon trebuie să facă ceea ce a promis", a declarat Usatîi.
În esenţă, liderul socialiștilor intenționează să restabilească parteneriatul strategic cu Rusia, pentru a readuce produsele moldovenești pe piața rusă și pentru a normaliza cooperarea în domeniul energiei. Programul Maiei Sandu propune consolidarea relațiilor cu România, cu Ucraina și stabilirea unui parteneriat strategic cu Statele Unite ale Americii. De asemenea, ea se pronunţă pentru relații "normale și pașnice" cu Rusia.
În Moldova, s-a emis un mandat de arestare pe 30 de zile pentru Usatîi. După cum anunţase anterior procurorul Vitalii Busuioc, Renato Usatîi "se face vinovat de constituirea unui grup de crimă organizată, ai cărui membri au săvârşit două infracţiuni: deturnare de fonduri și tentativă de omor."
Nu cunoaştem dacă ruşii ştiu că toată campania electorală pentru alegerea lui Renato Usatîi ca primar în oraşul Bălţi a fost susţinută cu bani din Rusia, cu banii lor, la fel şi campania lui Dmitrii Ciubaşenko. Nu cunoaştem dacă ruşii ştiu că Renato Usatîi l-a năimit cu 600.000 de dolari pe Anatolii Proca, un alt infractor, ca să-l asasineze pe mafiotul rus Gherman Gorbunţov. Ca într-un film cu proşti, Proca vine la Bucureşti şi trage opt gloanţe într-un necunoscut din Pantelimon pentru că semăna cu... Gorbunţov. Şi omul nu moare. Proca scapă şi pleacă la Londra ca să-l împuşte pe adevăratul Gherman Gorbunţov, un rus autentic. Trage 23 de gloanţe şi Gorbunţov tot nu moare. Proca a fost prins şi condamnat în România la 12 ani de puşcărie, dar mărturiseşte că Usatîi i-a comandat asasinarea lui Gorbunţov şi îi roagă pe anchetatori să nu-l trimită în vreo puşcărie de la Chişinău. Usatîi susţine că Plahotniuk a comandat asasinarea lui Gorbunţov, dar nu are dovezi. De teamă să nu fie săltat, fuge la Moscova şi îl susţine la preşedinţie pe Dmitrii Ciubaşenko, un ziarist excelent, dar cu o atitudine visceral anti-românească. După alegeri, Ciubaşenko anunţă că Usatîi îl susţine pe Dodon dacă acesta, când va ajunge preşedinte, o să-l graţieze pe Usatîi şi o să-l şteargă de pe lista urmăriţilor. "Acum, Dodon trebuie să facă ceea ce a promis", a insinuat Usatîi pe Youtube. Deci Dodon a acceptat să-l  exonereze pe Usatîi de toate infracţiunile grave. Sigur că alegătorii lui Usatîi din Bălţi trebuie să fie foarte fericiţi cu primarul pe care l-au votat. Tot pentru merite personale, urmaşii arcaşilor lui Ştefan cel Mare de la Orhei l-au votat pentru funcţia de primar pe Ilan Şor, un alt infractor trans-naţional, care a pus umărul pentru volatilizarea miliardului, alături de Usatîi şi Filat. În 2014,  Ilan Şor a devenit președinte al consiliului de administrare al Băncii de Economii din Moldova, după care și membru al consiliului de administrație la Aeroportul Internațional Chișinău. De ce Vlad Filat i-a vândut aeroportul lui Ilan Şor rămâne un mister care îi costă pe basarabeni mult mai mult decât miliardul furat din banca lui Ilan Şor. Într-un interviu acordat revistei VIP Magazin, Ilan Șor a spus că, la vârsta de 13 ani, avea deja prima afacere proprie - trei magazine de telefoane mobile, iar la 16 ani, deținea o minitipografie. La vârsta de 14 ani, a căpătat prima sa mașină, un Peugeot 406. Şi acest personaj şi-a făcut... partid: „Par­ti­dul Șor”. Şi basarabenii votează asemenea infractori...
Dacă strada nu face nimic, vom rămâne cu acest pitecantrop la Chișinău, un dușman declarat al României și al românilor. Pe lângă Igor Dodon, feciorul unei profesoare de limba română, Nicolae Timofti este un spirit înalt: "În prezența șefilor de stat ai Comunității Statelor Independente, atunci când am fost întrebat de ce origine sunt, am spus că sunt român, la fel cum au fost părinții, buneii mei și tot neamul care trăiește pe acest pământ. Să însușim și să acceptăm odată pentru totdeauna acest adevăr și să ne căutăm de alte lucruri, care necesită efort și concentrare. Lupta absurdă împotriva evidenței, împotriva adevărului nicicând nu a avut sorți de izbândă. Ea doar mistuie puterea ziditoare de care este atâta nevoie în alte sfere ale vieții noastre.
Suntem etnici români, deși ne spunem moldoveni. Voi aminti, în acest context, opinia unui lingvist notoriu, de valoare universală, a ilustrului savant Eugeniu Coșeriu, pământeanul nostru, care considera că moldovenii fac parte din românitate. Dacă ne identificăm ca moldoveni, suntem în chip firesc români. Aceasta este identitatea noastră etnică, istorică, culturală și lingvistică."
Cum să-i vorbești lui Dodon de Coșeriu? El este în stare să-l interzică și pe Eminescu pentru că a afirmat răspicat despre moldoveni: „Suntem români și punctum!” După 25 de ani de libertate, această criză identitară este echivalentă cu prostia.
Cu prostia echivaleazăî și prestația lui Klaus Iohannis în această campanie electorală. A primit-o pe Federica Mogherini la București, a ieșit cu ea în fața presei și a scos pe gură că România nu va susține pe nimeni de la Chișinău. Așa l-au învățat doamnele Pușcălău și cu Pralong. E rău să nu faci nimic pentru românii din teritoriile invadate, dar mai rău este să dăunezi.
Cu trei zile înainte de alegeri, iubitul nostru președinte spunea că unirea se va face la calendele grecești. "O unire cu Basarabia este posibilă, dar, în același timp, nu cred că este posibilă în viitorul apropiat", a spus șeful statului, la dezbaterea "Politica: De la teorie la practică", organizată la Biblioteca Centrală Universitară din Bucureşti. "Să-și dorească românii, să-și dorească oamenii din Moldova așa ceva, nici România, nici Republica Moldova nu trebuie să mai aibă dispute pe propriul teritoriu care sunt sub jurisdicție internațională", a spus Klaus Iohannis. Care jurisdicție internațională? El crede că formatul de negocieri cu Transnistria, adică cu Rusia, înseamnă „sub jurisdicție internațională"?
El a menționat că mișcarea unionistă i-a înstrăinat pe moldoveni de România. "Au fost nenumărate mișcări, eu le-am numit cvasi-unioniste, care au clamat că vor să ajute unificarea, dar, în realitate, vedem acum, la alegeri, că multe din ele și multe acțiuni nu au făcut decât să îndepărteze moldovenii de România, nu au făcut decât să-i enerveze pe moldoveni. Aici trebuie să vedem și partea economică, a spus-o un politician moldovean într-o discuție pe care am avut-o, datorită politicii de asociere cu UE și situației economice, se întâmplă ca mulți moldoveni care au lucrat în zona Rusiei să ajungă acasă devenind șomeri. Ei ajung acasă și așteaptă să găsească un loc de muncă, să găsească oportunități, or noi aici am contribuit foarte, foarte puțin".
De asemenea, el a declarat că România şi Moldova au relaţii extrem de specifice, însă a menţionat că, de multe ori, ţara vecină a ajutat doar anumiţi oameni. "Am analizat împreună cu cei care se pricep ce s-a întâmplat în relația dintre România și Moldova din '90 încoace, ce s-a făcut bine, ce s-a făcut rău. Am ajuns la concluzia că intervenția noastră în Moldova a fost cel puțin ineficientă, ca să nu folosesc alte cuvinte, că iar sar unii politicieni în sus că nu le apreciez munca. (...) De foarte multe ori, în loc să ajutăm Moldova, instituțiile, partidele, am ajutat persoane din Moldova, iar acele persoane câteodată au avut rezultate bune, dar, uneori, au dus anumite proiecte politice în derizoriu. Am ajuns la concluzia că trebuie să schimbăm lucrurile. Este greșit să ajutăm anumite persoane și este important să ajutăm organizații, instituții. Nu face sens să ajutăm o anumită persoană sau un grup pentru a obține ceva ce poate pentru moldoveni nu e relevant, dar pentru noi e", a afirmat Iohannis.
Basarabenii au ajuns şomeri nu "datorită politicii de asociere cu UE", după cum spune preşedintele Iohannis. Cauza este mult mai veche şi mai profundă, chiar dacă l-a ajutat "un politician moldovean" s-o înţeleagă. România a sprijinit Republica Moldova în multe domenii, atât cât a putut, uneori a greşit, mai ales pe timpul regimurilor Snegur şi Voronin, dar nu a avut "intervenţii" acolo. Sigur că, de multe ori, ajutoarele din România ajungeau la premierul Andrei Sangheli, care avea să spună apoi că "România nu ne-a dat nișiun „karandaş”." În România, nu au existat niciodată "nenumărate mişcări unioniste", chiar dacă ar fi normal şi de dorit acest lucru, dar nu partidele politice extra-parlamentare pot rezolva această problemă gravă a reîntregirii naţionale. Elitele politice conducătoare au un rol determinant într-un proiect naţional, nu "oamenii din Moldova". Când Petru Lucinski, un fost activist bolşevic, a afirmat totuşi public că, în Republica Moldova, se vorbeşte limba română, imediat profesorii, istoricii, politicienii din cele şase judeţe basarabene au început să vorbească despre limba română şi au cerut manuale de istorie a românilor. Preşedintele Iohannis foloseşte frecvent forma nerecomandabilă politic "Moldova", în loc de Republica Moldova, la fel cum procedează ruşii sau ucrainenii. La întâlnirea cu Federica Mogherini de la Bucureşti, Klaus Iohannis a afirmat că nu susţine pe nimeni de la Chişinău în această campanie electorală, deşi probabil că nu i-a cerut nimeni acest lucru. Acum, cu trei zile înainte de scrutinul decisiv, preşedintele României susţine că "aceste formaţiouni pro-europene nu prea mai găsesc alegători" în Republica Moldova. Ce efect ar putea avea o asemenea atitudine sau nedumerire politică a domnului Iohannis.
Așa arată gândirea președintelui României, pe lângă gândirea lui Nicolae Timofti.
„Washingtonul a abandonat Moldova de partea Rusiei”, titrează „Nezavisimaia Gazeta”. Prin urmare, aici nu este numai prostia României. După pierderea Parteneriatului estic cu Ucraina, Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii pierd acum și ultimul pai de care se mai puteau agăța în politica estului Europei.
Pe 2 aprilie 2016, Adrian Severin scria că America își pregătește plecarea din România. "Ipoteza ce poate fi avansată este aceea că, urmând să abandoneze aliniamentul românesc, SUA gestioneză sentimentele românilor în așa fel încât retragerea lor din România să nu creeze probleme, fiind acceptată cu bucurie; dar mai ales ca acordul privind cedarea influenței asupra României către un alt jucător regional sau global să nu se lovească de obstacole psihopolitice locale. Ca orice ipoteză, nici aceasta nu este greșită; ea trebuie însă demonstrată", scria infractorul Adrian Severin. Și citează curente de gândire de peste Ocean.
Autorul citează agenția Stratfor a lui George Friedman, care afirmă că America nu-și mai permite rolul de jandarm mondial și va lăsa păstrarea ordinii globale unor puteri regionale aflate în contrapondere una față de cealaltă. "De aceea, în deceniul următor America va lăsa păstrarea ordinii globale pe seama unor puteri locale sau regionale plasate în contrapondere una față de alta, astfel încât pax americana să fie asigurată printr-un mecanism de echilibru între puteri neamericane. SUA vor interveni efectiv numai acolo unde reglarea echilibrului o va impune cu necesitate făcând prezența lor pe teren indispensabilă. Energiile astfel economisite vor fi folosite pentru propria dezvoltare și pentru rezolvarea din ce în ce mai gravelor dezechilibre interne. „Comportamentul ambasadei SUA la București este perfect compatibil cu o atare teorie. Așa se explică de ce colonizarea României nu poate rămâne o realitate complet ocultată de o suveranitate simbolică ci trebuie și formalizată prin gesturi publice. Doar o asemenea terapie de șoc îi poate face pe românii de rând să conchidă în masă că integrarea într-o ordine subcontinentală pe care altfel, ca parteneri strategici ai americanilor, ar fi considerat-o inadmisibilă întrucât le conferă un statut inferior vocației lor de lider regional și aspirațiilor lor naționale, a devenit inevitabilă", scrie Adrian Severin. "Că o fi una, că o fi alta, odată Romania readusă, la propriu și la figurat, în vecinătatea imediată a Rusiei, soarta ei va fi aceeași: mai mare sau mai mică sub aspect teritorial, livrată direct sau prin interpus, ea va rămâne o parte a lumii euro-asiatice", notează fostul europarlamentar. Pentru a-și îndeplini acest deziderat, Severin susține că America are nevoie să-și atragă antipatia românilor, astfel încât viitorii "stăpâni", indiferent cine ar fi aceștia, să nu privească țara noastră ca pe un "dar otrăvit". Fostul șef al diplomației de la București afirmă că aceste lucruri i s-au confirmat de la Washington.
"SUA vor ca românii să achieseze din tot sufletul la noua lor linie politică în Europa. Pentru asta românii tebuie să înceteze sincer a-i iubi pe americani. Numai așa ei vor merge în direcția în care de fapt nu vor să meargă, tocmai pentru că americanii formal le spun să nu meargă acolo. (După aceea li se va putea reproșa românilor că ei au vrut-o.) Numai așa românii vor începe să îi susțină pe liderii considerați a fi rusofili pecetluind astfel o înțelegere americano-rusă (directă sau promovată pe filieră germană) aptă a permite reorientarea strategică a Washingtonului.
Pe 19 august 2015, Adrian Severin scria în numele nostru că românii ar ar prefera apropierea de Rusia pentru "evitarea statutului de protectorat (american)".
Așa se coace demonizarea Americii în țara noastră și pe continent. Venirea lui Donald Trump cade ca o mănușă pentru acești strategi nebuni.
                                                                      Viorel PATRICHI